Svet
115 ogledov

S 5G manj zastojev in večja varnost na cestah

Avtocesta in gneča
1/5
Žurnal24
Prihod tehnologije 5G je vse bliže in podjetja v vseh panogah se pripravljajo na novo prihodnost. Če je tehnologija 4G je spremenila nakupovanje, predvajanje in družabne medije ter ustvarila novo obdobje spletnih aktivnosti, kjer se je potrošnik kreativno odziva na vsebine, je 5G priložnost, da naprave ustvarjalno obdelujejo podatke.

Potrošniki bodo s 5G uživali v razširjeni in navidezni resničnosti, skupaj s hitrimi prenosi, podjetjem pa bo omogočila obsežen pregled nad dobavnimi verigami, zalogami, možnostmi dostave in ovirami, skupaj s posodobitvami podatkov v realnem času za vsa omenjena področja. To bo pomenilo tudi odzivanje v realnem času in s tem boljšo storitev in prihranke.

Tudi panoga transporta, vse od javnega prevoza do zasebnega logističnega voznega parka, je ena izmed tistih, ki bi lahko imela veliko koristi od uvedbe brezžičnih omrežij nove generacije. Dodana obstoječi omrežni arhitekturi lahko tehnologija 5G zagotavlja boljšo preglednost in nadzor nad prometnimi sistemi. Nizka latenca, velika zmogljivost in boljša zanesljivost bodo namreč izboljšali način potovanja blaga in ljudi.

Tako v prometnem sektorju zaradi vsega, kar ponuja 5G ljudje navdušeno govorijo o pametnih mestih, zgrajenih s popolnoma povezano prometno infrastrukturo in množico avtonomnih vozil. Te futuristične vizije bodo zahtevale vseprisotno omrežje 5G in tudi 4G pokritost.

DARS avtocesta varnostna razdalja prehitevanje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komuniciranje med vozili

Tehnologija 5G bo podprla številne vrste komunikacij v transportu ter razširila zmogljivosti za Internet stvari (IoT). Dve najpomembnejši pa vključujeta t. im. vehicle-to-vehicle (V2V) komunikacijo, v kateri si vozila drug drugemu pošiljajo signale, in vehicle-to-infrastructure (V2I) komunikacijo, v kateri vozila „komunicirajo“ s prometno infrastrukturo (senzorji na mostovih, cestah, semaforjih). Razvoj teh tehnologij bo logističnim podjetjem in posameznikom zagotavljale večjo fleksibilnost in nadzor, za volanom in v zaledju. Poleg tega bodo nove rešitve prinesle tudi večjo varnost in nižje stroške vzdrževanja.

Tehnologija 5G bo omogočila neposredno komunikacijo med vozili, s čimer bo lahko preprečila prometne zastoje in zamude ter glavobole, ki nastanejo zaradi tega. Avtonomna vozila so namreč sposobna opozoriti druge na spremembe razmer v prometu, kot so trki, vremenske razmere in prometne nesreče. Taka vozila se vozijo blizu drug drugemu v tako imenovanih platoonih oziroma skupini vozil, ki gredo v določenem času v isto smer in tako dosežejo optimizacijo prometa in infrastrukture, hkrati pa povečajo varnost na cesti.

DARS avtocesta varnostna razdalja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bolj optimalna poraba

Poleg tega bodo vseprisotna 5G omrežja lastnikom voznih parkov olajšala pridobivanje konsistentnih podatkov o vozilih. Ti podatki, posredovani v realnem času, jim bodo pomagali slediti vse od lokacije in hitrosti vozila do porabe goriva in stanja mirovanja vozila. S pomočjo sistemov za analizo podatkov pa jih bodo lahko uporabili za dolgoročno optimizacijo uporabe vozila in kratkoročno za optimizacijo poti.

Vse podatke, ki jih bodo zbrali samovozeči avtomobili, pa bo mogoče naložiti in uporabiti tudi za druge namene, kot je načrtovanje mest ali lokalno spremljanje vremena.

Angleška svetovalska družba GlobalData v zadnji analizi trga ponudnikov 5G tehnologije ugotavlja, da je vodilni ponudnik kitajski Huawei, ki izstopa v vseh ocenjevanih segmentih v primerjavi z drugimi ponudniki. Sledijo mu Ericsson, Nokia Samsung Electronics in ZTE. Med vsemi ponudniki je Huawei do sedaj sklenil tudi največ pogodb za postavitev 5G omrežja in že postavil tudi preko 150.000 baznih postaj. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo trg 5G močneje razcvetel v naslednjem letu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.