Svet
46 ogledov

S 5G v boj z zastoji

zastoji kolone ceste
1/2
Saša Despot
Širitev tehnologije prihodnosti 5G je ključnega pomena za razvoj pametnih mest. Nove rešitve, ki temeljijo na 5G, bodo mestom prinesle prihranke in izboljšale kakovost urbanega življenja.

Že danes mesta po vsem svetu uvajajo številne tehnologije, da bi z njimi izboljšala okoljske, finančne in družbene vidike urbanega življenja. V prihodnjem desetletju pa je pričakovati, da bo tehnologija 5G to še pospešila.

Hitrejše povezave, večja zanesljivost in zmogljivost omrežja, ki jo ponuja 5G, bo mestom omogočila boljše povezovanje infrastrukture, naprav in ljudi. Zasnovana je tako, da omogoča povsem novo generacijo platform in storitev, ki lahko pametna mesta popeljejo iz znanstvene fantastike v resničnost.

Prihranki in manj zastojev

Rešitve za pametna mesta za učinkovitejše upravljanje prometa in električnih omrežij bodo, kot kažejo raziskave, prinesle številne koristi in prihranke zaradi manjše porabe energije, manj prometnih zastojev in nižjih stroškov goriva. Velika hitrost, pasovna širina, ki bo lahko prenesla veliko količino podatkov, in delovanje v realnem času, kot jih obljublja 5G, bodo tudi skrajšali čas vožnje po mestih, izboljšali varnost in povečali učinkovitost pametnih energetskih omrežij. Tako bodo mesta lahko z enakim proračunom iztržila več.

Zaradi vseh prednosti, ki jih prinaša, bo tehnologija 5G razširila uporabo povezanih vozil. Ta namreč komunicirajo s prometno infrastrukturo, ki bi učinkoviteje usmerjala promet, zaradi česar bi se zmanjšali zastoji in prometna zasičenost mest. Tudi reševalna vozila, povezano v 5G, se bodo na nujni vožnji hitreje premikala po mestu, saj bodo povezana v omrežje in s pametnimi semaforji. Poleg tega pa bodo tudi zdravniki v bolnišnici povezani z dogajanjem v vozilu v realnem času in bodo lahko pomagali pri hitrih odločitvah glede zdravljenja.

Prav tako se bo povečala uporaba senzorjev, ki bodo v realnem času spremljali varnost mestne infrastrukture, kot so vodovodne cevi, ceste in zgradbe. V pametnem mestu, povezanem s 5G tehnologijo, bodo preprosti infrastrukturi, kot je ulična svetilka, dodali kamere ali senzorje, ki bodo v povezavi z umetno inteligenco pripomogle k večji varnosti, še posebno v primerih, ko je potrebna hitra analiza določenega dogodka.

V Bristolu testirajo pametne rešitve na 5G

Za vse te povezave med napravami in senzorji je nujno zmogljivo omrežje, ki omogoča hiter pretok, obdelavo in analizo informacij. Tako v nekaterih mestih že preizkušajo uporabnost 5G aplikacij. Med ponudniki celostnih rešitev za pametna mesta je tudi največji proizvajalec opreme za 5G, kitajski Huawei, ki je že sodeloval pri vzpostavitvi več kot 160 pametnih mest v več kot 100 državah in regijah po svetu. Sodeluje tudi v kar nekaj projektih v domačem Šenzenu, kjer je s pomočjo njihove tehnologije promet bolj tekoč, saj lahko obdela več kot 700 milijonov prometnih podatkov na dan.

Na drugi strani sveta, v Bristolu, ki sta mu Huawei in Navigant Consluting podelila naziv najpametnejšega britanskega mesta, pa podjetja in raziskovalci v programu Bristol Is Open poleg tehnologij Wi-Fi, 2G, 3G in 4G LTE lahko preizkušajo tudi 5G. Gre za partnerstvo med Univerzo v Bristolu in mestom. Financirajo pa ga lokalne, nacionalne in evropske vlade, skupaj s sredstvi akademskih raziskav in tudi zasebni sektor. Bristol Is Open je raziskovalno-razvojna omrežna platforma različnih pametnih komunikacijskih tehnologij, ki so nameščene po mestu. Raziskuje možnosti za vpeljevanje rešitev za pametna mesta, povezanih z internetom stvari (IoT) in velikimi podatki (Big Data).*

Pri nas trenutno operaterji lahko preizkušajo peto generacijo brezžičnega omrežja in morda se jim kmalu pridruži tudi kako potencialno pametno mesto.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.