Svet
19 ogledov

S čevlji in jajci nad Blaira

(Foto: Youtube)
1/2
Žurnal24 main
V irski prestolnici Dublin so pred predstavitvijo njegove biografske knjige v bivšega britanskega premierja Tonyja Blaira protestniki metali jajca in čevlje. Policija je priprla tri osebe.

Blair je v Dublin prišel predstaviti svojo avtobiografsko knjigo Potovanje (A Journey).  Pred prihodom na prireditev v knjigarno Eason pa ga je pričakalo več kot 200 jeznih protestnikov, ki so vanj metali jajca in čevlje. To lahko vidite tudi v posnetku v zavihku VIDEO (vir: Youtube). Policija je tri izmed njih priprla.

Oblasti so zelo poostrile varnost med Blairovo predstavitvijo knjige, saj so obisku ostro nasprotovale irske nacionalne organizacije, ki se borijo proti britanski nadvladi na Severnem Irskem in ter organizacije, ki so proti vojaškemu sodelovanju Velike Britanije v iraški vojni.

Bralci, ki so knjigo kupili na predstavitvi, tako od Blaira niso smeli dobiti posvetila, prav tako pa ga niso smeli fotografirati. Knjiga z naslovom Potovanje med drugim opisuje, kot je zapisal Blair, "nočno moro" po vojaškem posredovanju v Iraku.

V intervjuju za irsko nacionalno televizijo je Blair vnovič zagovarjal odločitev za britansko sodelovanje v iraški vojni in dodal, da tega ne bi smeli izključiti, če bi želeli Iran odvrniti od proizvodnje jedrskega orožja.

"Ena od prvih stvari, ki se je naučiš v politiki je, da tisti, ki so najbolj glasni, ne zaslužijo nujno, da se jih tudi najbolj posluša. Vsakega je treba poslušati enako, ne glede na glasnost," je poudaril Blair, ki v svoji avtobiografiji med drugim piše, da mu je za v Iraku izgubljena življenja izredno žal, kljub temu pa vztraja, da je bila odločitev za vojno pravilna.

Blair, ki se je potem, ko je prevzel premierske posle, spreobrnil v Katoličana je sicer odigral pomembno vlogo pri podpisu mirovnega sporazuma na Severnem Irskem leta 1998.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.