Svet
5 ogledov

S cigareto tudi na Hrvaškem pred vrata

Zaradi kajenja na svetu vsako leto umrejo približno trije milijoni ljudi, še več Žurnal24 main
Hrvaška sprejema novo zakonodajo, po kateri bo prepovedano kajenje v vseh zaprtih javnih prostorih, razen v psihiatričnih ustanovah.

Hrvaška vlada je sprejela in poslala v sabor predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Prepoved kajenja naj bi veljala v vseh zaprtih javnih prostorih, razen v psihiatričnih ustanovah. Med drugim bo moral delodajalec določiti prostor za kajenje, v katerem se ne bo smelo ponujati hrane in pijače, velikost prostora pa bo odvisna od števila kadilcev v podjetju.

Hrvaški minister za zdravstvo Darko Milinović je dejal, da bodo poskusili vplivati na spremembo navad kadilcev, hkrati pa naj bi zaščitili nekadilce pred pasivnim kajenjem. Omenil je še, da na Hrvaškem kadi kar tretjina prebivalstva in da na leto zaradi posledic kajenja umre približno 10.000 ljudi. Samo zaradi pasivnega kajenja naj bi jih še dodatno umrlo od dva do tri tisoč na leto.

Predlog zakona določa tudi popolno prepoved reklamiranja kakršnih koli tobačnih izdelkov. Na vsakem ovitku cigaret bo moralo biti natisnjeno splošno opozorilo o škodljivosti kajenja in dodatno opozorilo, ki bo moralo prekrivati najmanj 40 odstotkov površine prednje in zadnje strani ovitka.

Če bo zakon sprejet, bo začel veljati osem dni po objavi v uradnem listu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.