Svet
8 ogledov

S fotografijo Merklove prispeli na cilj

Begunci v Nemčiji
1/7
EPA
Nemčija bo za pomoč beguncem namenila dodatnih šest milijard evrov, poenostavila postopke za pridobitev azila za tiste, ki prihajajo iz vojnih območij ter obenem razširila seznam t. i. varnih držav.

Begunci v Nemčiji | Avtor: EPA EPA
Evropski državi, ki sta trenutno močno pod udarom begunskega vala sta Avstrija in Madžarska, zato danes tja odhaja evropski komisar za migracije Dmitris Avramopulos.

Na Madžarsko je v zadnjih dneh prispelo 165 tisoč beguncev, v Avstrijio pa več deset tisoč, ki si prvenstveno želijo v Nemčijo, kamor je samo v nedeljo prišlo okoli deset tisoč beguncev.

Nemčija za begunce dodatnih šest milijard

Zaradi vse večjega števila beguncev v državi se je včeraj zvečer v Nemčiji sešla vladajoča koalicija, ki se je med drugim dogovorila, da bodo za dodatno pomoč namenili šest milijard evrov.

Nemški koalicijski vrh je po večurnem zasedanju sprejel tudi vrsto ukrepov, s katerimi bodo skrajšali postopke za pridobivanje azila za tiste, ki bežijo pred vojno, kot so državljani Sirije, Iraka in Afganistana, obenem pa pospešili vračanje tistih, ki prihajajo iz t. i. varnih držav. Seznam varnih držav bodo razširili in bo po novem poleg Srbije, Makedonije in Bosne, vključeval tudi Kosovo, Albanijo in Črno Goro.

Medtem ko je Angela Merkel za mnoge begunce postala rešiteljica, ji konzervativni zavezniki očitajo, da v svet pošilja "popolnoma napačen signal", ko nepremišljeno sprejema begunce iz Madžarske. Očitajo ji, da bo z odpiranjem meja presegla odstotek beguncev, ki jih še lahko vzdrži nemška država ter pozivali k pravičnejši razdelitvi beguncev med evropskimi državami.

Avtobusi na poti iz Madžarske | Avtor: EPA EPA
Begunci v Nemčijo prihajajo po t. i. vzhodni balkanski poti, preko Grčije, Makedonije in Srbije na Madžarsko in skozi Avstrijo v Nemčijo. Nemčija pričakuje, da bo letos sprejela 800 tisoč beguncev in migrantov, pri čemer računa na razdelitev beguncev tudi med preostale države.

Slovenija naj bi sprejela 631 beguncev

Evropska komisija naj bi po osnutku novega predloga za razporeditev 120.000 beguncev v pomoč Italiji, Grčiji in Madžarski, ki je v soboto pricurljal v javnost, sprejela 631 beguncev, ki so se zatekli v te tri države.

Begunci v Nemčiji | Avtor: EPA EPA
V minulih dneh so sicer nekateri evropski mediji poročali tudi o drugačni razpredelnici, po kateri naj bi komisija predlagala, naj Slovenija sprejme 2128 beguncev. Ugibanj je veliko, zato bo na zanesljive informacije potrebno počakati na dejanske predloge, ki naj bi jih komisija razgrnila ta teden.

Predsednik SMC Miro Cerar je za medije ocenil, da je izredni vrh EU glede beguncev potreben, a je obenem dejal, da Slovenija glede sprejemanja beguncev ne potrebuje prisile od zunaj zato načeloma nasprotuje kvotam. Če pa se bo begunska kriza razširila do te mere, da bo težko obvladljiva, dopušča tudi možnost, da Slovenija pristane na kvote.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je pretekli teden ocenil, da za Slovenijo ne bi smela biti težava sprejeti okoli 2000 beguncev, kar naj bi prihodnji teden predlagala Evropska komisija.

Komentarjev 9
  • allstarr111 23:04 08.september 2015.

    Igra nemčije mi je zelo zelo sumljiva, praktično ponujajo da pride čimveč beguncev tja.Ne vem pa kaj je cilj tega ? zagotovit dodatne davkoplačevace ??? ali morda prihranit pri prevozu ???ker v ...prikaži več zgodovini so znani po zelo ekstremnih dejavnostih glede priseljencev !! Nekatere nacije so bile masovno prepeljane tja in nikoli se o njih več ni slišalokaj dosti (med ww2)ssČe bi bil na mestu begunca nikoli nebi hotel priti v državo ki je pobila miljone ljudi druge nacije zaradi ideje !!!!!???!!!???

  • MCristo 15:03 08.september 2015.

    Ste pripravili rekvizite za jutri? Ste povabili na pohod vse, ki jih poznate?Še ena kreativna "naloga" pred jutrišnjim shodom. Povadi slogane, ki jih bomo uporabljali jutri. Za pisan in glasen pohod!+ Say it loud, say it ...prikaži več clear, refugees are welcome here!+ No hate, no fear, refugees are welcome here!+ No border, no nation, stop deportations!+ Njihove vojne, naši mrtvi! / Njihove meje, naši mrtvi!+ Meje povsod, svobode nikjer! / Zidovi povsod, svobode nikjer!+ Moč, ne pomoč! (x2)! Mi smo sila preko mej, mi gremo naprej!+ Na ruševinah kapitalizma bomo zgradili drugačen svet, pravičen svet brez avtoritet! Ne životarit, hočemo živet!+ Porušimo trdnjavo, uničimo ta strah, meje sveta spremenimo v prah!+ Siamo tutti antifascisti!Širi naprej! Vsi na Prešerca!‪#‎RefugeesWelcome‬ ‪#‎ProtirasisticniPohod‬ ‪#‎Ljubljana‬Se vidimo na Prešercu ob 17.00!

  • dragec 13:20 08.september 2015.

    za šalo - kam bi prišli s fotografijo JJ. Odgovor - v PM