Svet
20 ogledov

S harpuno ustrelili delfina

Ranjenega delfina so našli na jugovzhodu hrvaške Istre. (Foto: Pixells) Žurnal24 main
Na Hrvaškem so se divji ribiči s harpuno lotili delfina. Ubogo žival so ustrelili v hrbet, vendar strel ni bil takoj usoden. Delfin je čez nekaj ur poginil zaradi hudih notranjih poškodb.

Puljski center za obveščanje je o najdbi delfina, vrste velika pliskavka, v petek obvestil Inštitut za preiskavo in zaščito morja Modri svet. Ti so žival prepeljali na veterinarski center v Pulju.

Prve preiskave so pokazale, da je bil delfin ustreljen s harpuno iz neposredne bližine, po vsej verjetnosti s premca čolna, saj so živali znane po tem, da se ne bojijo plovil, niti človeške bližine.

"Celotna situacija razkriva črno dejstvo, da še vedno obstajajo ljudje, ki ne spoštujejo narave, niti zakonov, saj so pliskavke ogrožena vrsta, zaščitena z zakonom o zaščiti narave. Storilca krvavega dejanja bo doletela denarna kazen v višini 35 tisoč kun (4.800 evrov). Policija in obalna straža bosta poostrili nadzor nad morjem, izvedene pa bodo tudi nadaljnje preiskave v upanju, da najdemo morilca,"
so zapisali na spletni strani inštituta.

"Omenjeni primer nas je pretresel, saj preprosto ne moremo verjeti, da je nekdo brez oklevanja streljal na delfina, simbol radosti in morskega življenja. Postavljamo si vprašanje, kakšen je bil razlog za to dejanje. Zavist? Zloba? Dolgčas?" so še dodali.

Posvojite delfina!
Jadransko morje je življenjski prostor delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus), ki je edina stalna vrsta delfinov pri nas. Slovenske vode bolj ali manj redno uporablja več kot 50 delfinov.

Z nakupom darila Pesem delfina, ki je dostopen na spletni strani www.krilca.si, lahko posvojimo delfina za eno ali več let. Posvojitev je simbolična in pomeni, da podpremo raziskovalno delo slovenskega društva Morigenos in tako pripomoremo k zaščiti delfinov pa tudi drugih morskih sesalcev v slovenskem morju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.