Svet
68 ogledov

S kalašnikovkami v parlament

Napad v iranskem parlamentu Reševalni pas/Twitter
Napadi v Teheranu. Umrlo je 12 ljudi. Napadalci so za tarči izbrali parlament in mavzolej ajatole Homeinija.

V iranski parlament so vdrli štirje v ženske preoblečeni napadalci, ki so streljali, eden od njih pa se je razstrelil. Varnostne sile so druge tri napadalce ubile. Sočasno se je napadl odvil v mavzoleju ajatole Homeinija. Napad sta izvedli dve osebi. Prvi, šlo naj bi za žensko, se je razstrelil na vrtovih mavzoleja, drugega pa so bile varnostne sile. 

Predsednik parlamenta Laridžani je napad označil za manjši incident. "Kot veste, se je nekaj strahopetnih teroristov vtihotapilo v eno od zgradb parlamenta, a smo se jim resno zoperstavili," njegove besede prenaša iranska tiskovna agencija Irna. 

Ministrstvo za obveščevalne dejavnosti je sporočilo, da je napad v Teheranu pripravljala še ena skupina teroristov, ki pa so jo onesposobili. Razmere v Teheranu naj bi po večurnem napadu imeli pod nadzorom. V mestu sicer še naprej veljajo ostri varnostni ukrepi.

IS prevzela odgovornost

Odgovornost za napad je že prevzela Islamska država, ki še vedno nadzoruje dele ozemlja v sosednjem Iraku in Siriji. Prek svoje tiskovne agencije Amak je sporočila, da sta se pri mavzoleju razstrelila dva samomorilska napadalca. 

Rohani pozval k enotnosti

Iranski predsednik Hasan Rohani je pozval k "regionalnemu in mednarodnemu sodelovanju ter enotnosti". "Sporočilo Irana je kot vedno, da je terorizem globalni problem. Enotnost ter regionalno in mednarodno sodelovanje v boju proti ekstremizmu in nasilju. Iran bo vnovič dokazal, da bo zlomil vse zarote in spletke s še več enotnosti in s svojo mogočno varnostno strukturo," je dejal. 

Iranska revolucionarna garda je medtem ZDA in Savdsko Arabijo obtožila vpletenosti v današnja napada. Vodja obveščevalne službe garde Mohamad Hosein Nedžat je v ločeni izjavi Washington in Rijad obtožil, da sta "svojim marionetam" naročila izvedbo teh napadov, je poročala iranska tiskovna agencija Fars. 

Svet obsodil napad

"Moskva odločno obsoja tovrstne teroristične napade," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja. Rusija je pozvala k usklajenemu boju proti terorizmu. Napad so obsodili tudi v Ankari in Združenih arabskih emiratih. Visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini je izrazila sožalje žrtvam. "Znova še en zelo žalosten dan. Vsakič, ko se nekje v svetu zgodi teroristični napad, pozorno spremljamo razmere," je dejala. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 12:30 07.junij 2017.

    Upam da poslopja niso poškodoval.