Svet
4 ogledov

S konjenico nad Kitajce

Razjarjeni Tibetanci so s konji napadli kitajsko mesto. Žurnal24 main
Tibetanci so s konjenico izvedli juriš na odročno kitajsko mesto. Dalajlama pa se je srečal s predstavniki Tibetanskega mladinskega kongresa, ki se ne strinja z njegovo politiko.

Čeprav kitajske oblasti zagotavljajo, da se spor s Tibetanci umirja, pa ni tako. Okoli tisoč Tibetancev je danes napadlo odročno mesto v kitajski provinci Gansu.

Napad s konji in plinski protinapad
Za zdaj še ni znano, katero mesto so razjarjeni Tibetanci napadli. Iz informacij, ki jih je na filmskih posnetkih posredovala kanadska televizijska hiša CTV, je razvidno le, da je množica Tibetancev – veliko jih je bilo na konjih – vdrla v poslopje osnovne šole v tem mestu, na stavbi izobesila tibetansko zastavo in vzklikala: "Za samostojni Tibet!" Na vdor Tibetancev naj bi se nemudoma odzvala kitajska vojska in menda s solzivcem poskušala razgnati tibetanske upornike.

Na dalajlamo se krepi pritisk, naj opusti "gandijevsko" politiko. © AFP

 
Samostojni ali avtonomni Tibet
Tibetanski verski vodja dalajlama se je v indijskem mestu Dharamsala, kjer živi že skoraj pol stoletja, sestal z delegacijo Tibetanskega mladinskega kongresa. Največ so razpravljali o aktualni tibetanski krizi. Predstavniki mladinskega kongresa, ki se zavzema za neodvisnost Tibeta, so dalajlamo, ki je bolj naklonjen avtonomiji Tibeta, pozvali, naj razmisli o svoji srednji politiki nenasilja ter o možnostih za ustanovitev tibetanske države. Ob tem je mladinski kongres pozval še k bojkotu olimpijskih iger, ki bodo potekale poleti v Pekingu.

Glsaovanje na referendumu  v podporo Tibetu
Papež Ratzinger je med današnjo redno tedensko avdienco izrazil obžalovanje nad nasiljem, ki je zajelo Tibet, in opomnil, da bo kitajsko-tibetanska trenja možno rešiti le z dialogom. Predsednik Tajvana Čen Šujbjan pa je svoje državljane pozval, naj se udeležijo bližnjega referenduma o članstvu Tajvana v OZN, s čimer bodo na "najboljši možen način izrazili solidarnost s trpečimi Tibetanci". Znano je, da Kitajska zelo nasprotuje članstvu Tajvana v OZN, saj se boji, da bi bil to prvi korak na poti k samostojnosti upornega otoka, ki za zdaj še spada v sklop Kitajske.

 

Kitajska reakcija na napoved Browna, da se bo sestal z dalajlamo

" Kitajska je zaskrbljena nad Brownovo namero. Vemo, da dalajlama pod krinko religije spodkopava kitajsko ozemeljsko celovitost", je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

Britanski premier Gordon Brown pa je sporočil, da se je kitajski premier Wen Jiabao sestati z dalajlamo. Pogovori med Pekingom in tibetansko vlado v izgnanstvu so nazadnje potekali lani julija. Wen je že v torek izjavil, da nima zadržkov do srečanja z dalajlamo, vendar šele potem, ko se bo slednji odrekel "kampanji za neodvisnost Tibeta". Brown je še dodal, da se bo v kratkem sestal z dalajlamo. Oglasil se je tudi regionalni vodja Komunistične stranke Zhang Qingli  in dejal, da gre pri Tibetu za "boj za življenje ali smrt" . Tibetanskega verskega voditelja pa je označil za "pošast s človeškim obrazom in živalskim srcem" .

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.