Svet
17 ogledov

S Koreja odstavila vojaškega vodjo Rija

Ri Jong Ho in Kim Džong Un Reuters
Severnokorejskega vojaškega vodjo Rija Jong Hoja so odstavili. Domnevno zaradi bolezni, v kar pa analitiki dvomijo.

Ri Jong Ho je poleg vrhovnega poveljnika vojske opravljal tudi funkcijo podpredsednika vplivne vojaške komisije in je zasedal več visokih položajev v vladajoči delavski stranki. Po poročanju državnih medijev so ga odstavili na včerajšnjem zasedanju stranke, razlog pa naj bi bile zdravstvene težave, v kar sicer tuji mediji in analitiki dvomijo, poroča BBC.

Ri je bil na mesto vrhovnega poveljnika imenovan pred tremi leti. Od takrat se je redno pojavljal ob boku nekdanjega severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila.

Kakšne načrte ima severnokorejski režim?

Po njegovi smrti naj bi Ri pomagal pri vzpostavljanju kulta osebnosti njegovega naslednika Kim Džong Una, po odstavitvi pa se mnogi sprašujejo, v katero smer se bo Severna Koreja obrnila.

Kim Džong Un je še mlad in neizkušen, prav tako pa ni zasedal nobenega pomembnejšega položaja v vojski in delavski stranki – dveh najpomembnejših institucijah sistema. "Zato je njegov položaj zelo ranljiv. Ne pozna generalov in polkovnikov, ki podpirajo državo," je za BBC dejal Robert Kelly iz južnokorejske državne univerze Pusan.

Kdo bo Rija nasledil, še ni znano.

Komentarjev 1
  • bojovi 20:16 16.julij 2012.

    To so sanje JJ, do smrti biti na oblasti.