Svet
8 ogledov

S. Koreja ZDA: "Trenutek eksplozije je vse bližje"

Severna koreja EPA
Severna Koreja je premestila balistično raketo srednjega dosega vzdolž svoje vzhodne obale. Poznavalci ocenjujejo, da želi Pjongjang s tem pokazati svojo moč ali se pripraviti na izstrelitev.

Premestitev severnokorejske balistične rakete številni označujejo tudi kot odgovor na sredino odločitev ZDA, da svoj obrambni in radarski sistem namestijo na svoji bazi na pacifiškem otoku Guam.

Odobrili napad

Severnokorejska vojska je včeraj zvečer sporočila, da jim je njihov voditelj Kim Džong Un dal dovoljenje za jedrski napad ter da se trenutek eksplozije in s tem tudi vojne hitro približuje. O možnem napadu so obvestili tudi Belo hišo in Pentagon.

"Naše vojaške sile so dobile dovoljenje za napad. Trenutek eksplozije je vse bližje, lahko je danes ali jutri," je sporočila sevrnokorejska agencija.

Bela hiša pa je Severno Korejo pozvala, naj preneha z grožnjami. "Ponovno smo bili deležni sporočila Severne Koreje z grožnjami, ki niso v pomoč in so nekonstruktivne," je izjavila tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Caitlin Hayden.

Dodala je, da gre za še eno od številnih provokacij, s katerimi se Severna Koreja samo še bolj izolira od preostalega sveta in ruši lasten gospodarski razvoj.

Grozijo z umikom delavcev

Severna Koreja sicer danes že drugi dan blokira dostop do skupnega industrijskega objekta Kaesong in tako južnokorejskim delavcem preprečuje, da bi prišli v objekt, ki si ga delita obe Koreji. Pjongjang je tudi zagrozil, da bo iz Kaesonga umaknil 53 tisoč svojih delavcev.

"Če nas bodo južnokorejske marionete in konservativni mediji še vedno blatili, bomo našim delavcem naložili, naj se umaknejo iz Kaesonga," je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA sporočil severnokorejski odbor za mirno ponovno združitev Korej. Ob tem so v Pjongjangu še dodali, da se zdi "zaprtje kompleksa realnost".

Ban Ki Moon izrazil razočaranje

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je zaradi odločitve Pjongjanga glede Kaesonga danes izrazil razočaranje in zaskrbljenost. Upa, da bodo severnokorejske oblasti čim prej spet omogočile dostop južnokorejskim delavcem, saj tamkajšnje sodelovanje prinaša koristi tako za Severno kot Južno Korejo, piše AFP.

Ban je poleg tega na novinarski konferenci v Monaku ponovno izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi naraščanja napetosti na Korejskem polotoku, ki ga je povzročila "zelo negativna hujskaška retorika Severne Koreje". Vnovič je posvaril, da "jedrske grožnje niso igra" ter pozval vse vpletene strani, predvsem kitajsko vlado, naj umirijo dogajanje.

Komentarjev 2
  • privat 09:32 07.april 2013.

    Človeštvo za to še ni zrelo...še vedno smo v srednjem veku in nekako nam je razumljivo da se dogajajo sranja. Zato mislim da je nemogoče da se totalno koriščenje vojaških zmogljivosti preprečiti ne da! Vsekakor so velesile krive za to..tudi ...prikaži več amerika,o rusiji pa da ne govorimo...kitajska pa je poglavlje zase(še ni koristila svoje moči).Problem je v tem , ker sveta se ne da razdeliti in prevladati se tudi ne da! Človeštvo je po izračunih usojeno na propast ,samo vprašanje je kdaj in na kak način. Kje pa so še problemi z dojemanjem do vstajanja drugih velesil..arabci,afričani...problem novih državic ,narodov,pomankanje vode,energije,denarja,surovin..

  • mph 12:24 06.april 2013.

    Ne glede na moje prepričanje, da so za verjetno 90% težave današnjega sveta krive ZDA, je skrajnji čas, da pujsku ločijo glavo od telesa, preden res sproži totalno uničenje.