Svet
16 ogledov

S Krima možna le letalska povezava z Moskvo

Ruski vojaki na obrobju Simferopola Reuters
Glavno krimsko letališče je pod nadzorom proruskih sil. Pristanejo lahko le letala, ki priletijo iz Moskve.

Proruske sile so na Krimu zavzele glavno letališče v mestu Simferopol ter odpovedale vse lete in prihode na letališče. Po poročanju Sky Newsa je krimski zračni prostor pod budnim očesom ruske vojske, saj so vojaki zavzeli tudi kontrolni center na obrobju mesta. Po ukrajinskih podatkih so na letališču zavrnili pristanek vsaj enega letala iz Kijeva. To je potrdil tudi Demjin Dorošenko iz Ukrajine, ki je bil na letalu in se je moral vrniti v Kijev. "Poskušali smo pristati v Simferopolu, pa so nas zavrnili, poskušali smo pristati v Odesi, pa so nas ravno tako zavrnili. Zato smo se vrnili v Kijev."

Proruske sile na letališču Simferopol | Avtor: Reuters Reuters
Na vseh vhodih letališča stojijo moški, ki imajo na rokavih rdeče trakove. Ti potnikom sporočajo, da so vsi leti odpovedani, da pa deluje edino povezava z Moskvo. Na vprašanje tujih novinarjev, koliko časa bodo tukaj, odgovarjajo, da "verjetno zelo dolgo". "Ljudje so hvaležni, da smo tukaj," so povedali. 

Da bi preprečili prihod provokatorjem 

Namestnik krimskega premiera Rustam Temirgalijev pa je danes novinarjem dejal, da so proruske oblasti na Krimu zavzele nadzor nad letališčem in omejile število poletov, da bi "provokatorjem" preprečili prihod na Krim. Napovedal je, da se bo letalski promet vrnil v normalne tirnice po nedeljskemu referendumu

Nato: Na Krimu so ruske enote 

Poveljnik sil Nata v Evropi, Philip Breedlove je danes na svojem uradnem blogu zapisal, da vojaki, ki brez oznak delujejo na Krimu, niso "lokalne samoobrambne sile", pač pa ruska vojska. "Po skrbnem pregledu informacij iz več virov, ki so nam na voljo, verjamemo, da gre za pripadnike ruske vojske (...) Gre za zelo resne razmere," je ugotovil.

Krimski premier Sergej Aksionov trdi nasprotno. "Gre za prebivalce Krima, ne dvomite v to. V enotah za samoobrambo ni ruskih vojakov. Ruska vojska od danes ne sodeluje v operacijah blokade vojaških enot in zagotavljanja javnega reda," je dejal Aksionov. Dodal je, da so krimske enote za samoobrambo sodelovale z rusko črnomorsko floto, nastanjeno v Ukrajini, v skladu z dogovorom o najemu pomorske baze v Sevastopolu.

Ukrajina ne bo uporabila vojske 

Ukrajina ne bo uporabila vojske, da bi ustavila avtonomno regijo Krim pri odcepitvi, je zagotovil ukrajinski začasni predsednik Oleksandr Turčinov, potem ko je proruski parlament na Krimu sprejel deklaracijo o "neodvisnosti avtonomne republike Krim in Sevastopola".

Kot je dejal Turčinov, v Kijevu ne bodo sledili scenariju, ki da so ga pripravili v Moskvi. Menil je, da če bi posredovali na Krimu, bi dali Rusiji izgovor za posredovanje na celotnem vzhodu države. Dodal je, da je Rusija na svoji meji z Ukrajino namestila "pomembne tankovske sile".

"Referendum bo odločen v pisarni v Kremlju" 

"Ne moremo začeti vojaških operacij na Krimu, saj bi tako izpostavili vzhodno mejo in Ukrajina ne bi bila zaščitena," je dejal Turčinov, medtem ko se na Krimu pripravljajo na referendum o priključitvi Rusiji, ki ga nameravajo izvesti v nedeljo.

A Turčinov je referendum označil za prevaro. "Rezultat tega, čemur pravijo, da bo referendum, ne bo odločen na Krimu, ampak v pisarnah v Kremlju," je dejal začasni ukrajinski predsednik, ki ga je ukrajinski parlament na položaj imenoval po odstavitvi Viktorja Janukoviča.

Rusi zavračajo stik 

To zamenjavo pa v Moskvi ocenjujejo za protizakonito in imajo za legitimnega ukrajinskega predsednika še vedno Janukoviča. Pogovore s sedanjimi začasnimi oblastmi v Kijevu kljub pozivom mednarodne skupnosti Moskva zavrača.

"Žal zavračajo vsaj stik z ministrstvom za zunanje zadeve in vlado," je opisal Turčinov. "Žal Rusija za zdaj zavrača diplomatsko reševanje konflikta," je še ocenil.

Turčinov po pomoč v ZDA 

Turčinov je sicer na poti v ZDA, kjer se bo predvidoma v Beli hiši srečal s predsednikom Barackom Obamo. Govorila naj bi predvsem o obljubljeni finančni pomoči Ukrajini. Mediji pa namigujejo tudi na to, da naj bi Obama pogovor izkoristil za poziv Rusom, naj vrnejo svoje vojake v baze, podprejo volitve v maju in se začnejo pogajati z ukrajinsko vlado. 

Komentarjev 1
  • siles 00:21 13.marec 2014.

    Bravo Rusi... Prvi ki vedo, prvi ukrepajo.