Svet
12 ogledov

S & P: Predlog bank vodi v bankrot Grčije

Jean-Claude Juncker EPA
Grčija se bo, če bo upoštevan načrt francoskih bank, znašla v stečaju. Tako ocenjuje bonitetna hiša Standard & Poor's. Vodja evroskupine Jean-Claude Juncker napoveduje, da bo Grčija izgubila velik del suverenosti.

Finančni ministri držav z evrom so v soboto potrdili, da bo Grčija lahko črpala peti obrok posojila v višini 8,7 milijarde evrov. Slovenski prispevek je 26,5 milijona evrov.

Potekajo pa že nova pogajanja, s katerimi bi Grčiji zagotovili nov, 120 milijard evrov težak paket pomoči. To naj bi storili predvsem z odlogom plačila oziroma ponovnim investiranjem v Grško gospodarstvo po preteku kreditov.

Francosko bančno združenje je kot možno rešitev predlagalo tudi to, da bi francoske finančne institucije 90 odstotkov prilivov z naslova njihovih v bližnji prihodnosti izteklih se grških obveznic investirale v nove državne obveznice.

"Grška suverenost bo omejena"

Šef evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, pa je v intervjuju za nemško revijo Focus povedal, da morajo biti Grki pripravljeni "upoštevati pomoč tujcev pri odločitvi, kako se bodo spopadli z množično privatizacijo, da bi lahko poplačali svoje dolgove". Dodal je, da bo suverenost Grčije pri tem "močno omejena".

Komentarjev 1
  • privat 17:32 04.julij 2011.

    Čas je da se grčija zavzame za socialna življenja in take pravice...koga briga kaj banke mislijo??'