Svet
7 ogledov

S pestmi nad obupane

1/5
Žurnal24 main
Protestniki iz porušene L'Aquile prišli v Rim, da bi od Berlusconija zahtevali več denarja za obnovo. Nad protestnike s palicami in pestmi.

Približno pet tisoč protestnikov je ohromilo center Rima; namenili so se do Berlusconija, ki se je nekajkrat v javnosti tolkel po prsih, češ da je osebno odgovoren za uspešno obnovo po potresu lanskega aprila porušene L'Aquile.

Potres, ki je 6. aprila 2009 stresel L'Aquilo in okoliške kraje, je zahteval 308 življenj, okoli 120.000 ljudi je bilo prizadetih. Več deset tisoč jih še vedno živi v hotelih, barakah in začasnih stanovanjih.

Protestniki so se že bližali Berlusconijevi privatni rezidenci, ko jih je pred vdorom policija skušala odvrniti z gumijevkami in pestmi. Dva izmed protestnikov sta bila pri tem ranjena. Med množico je bil tudi župan L'Aquile Massimo Cialente: "Prišli smo, da skupno zaprosimo za več pomoči, pri čemer smo dobili samo udarce."

Berlusconi se je sicer v medijih večkrat hvalil, da so v L'Aquili nove hiše zgradili z rekordno hitrostjo, v porušenem mestu je lani celo gostil vrh G8, da bi tako pokazal solidarnost z žrtvami.

 

Prebivalci mesta vendarle opozarjajo na svojo plat zgodbe, po kateri so bili pri obnovi – potem ko je hitro zmanjkalo obljubljenega denarja – prepuščeni sami sebi. "Projekt, po katerem naj bi dobili nove hiše, je šala. Nove domove je dobilo le nekaj ljudi, medtem ko je večina še vedno v brezupni situaciji. L'Aquila je mrtvo mesto in ljudje v njem smo pozabljeni," je povedal eden izmed protestnikov.

Želenih odgovorov vlade ali Berlusconija tudi danes niso dočakali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.