Svet
5 ogledov

S podmornicami tihotapijo drogo

Tihotapci kokaina so s splavov prešli na podmornice. Žurnal24 main
Tihotapci, ki v Združene države Amerike "distribuirajo" kokain iz Kolumbije, so čedalje iznajdljivejši. Začeli so uporabljati semipodmornice.

Lov na semipodmornice, s katerimi kriminalne združbe tihotapijo v ZDA tihotapijo kolumbijski kokain, je že več let ena izmed pomembnejših dejavnosti uslužbencev Obalne straže ZDA. Okretne in težko opazne semipodmornice se večinoma izmuznejo nadzoru Obalne straže. V zadnjih šestih letih so Američani zasegli samo 23 primerkov.

Razstavi in skrij

"Izgradnja ene tihotapske podmornice stane okoli milijon dolarjev
", razlaga Thad Allen, komandant posebne enote za lov na podmornice in doda:" Zelo težko jih je ujeti, čeravno niso na takšni tehnični ravni, da bi se lahko povsem potopile pod vodo. So pa razstavljive na zelo majhne kose, kar tihotapci s pridom izkoriščajo". Uporaba semipodmornic sicer drastično narašča. Obalna straža je zato sprožila pobudo, da bi uporaba teh podmornic postala kaznivo dejanje, pa četudi ne bi bila zlorabljene za nečedne posle. " Ni legitimnega razloga, ki bi opravičeval uporabo teh podmornic", je odločen Allen.

Obalna straža še opozarja, da maksimalna hitrost najnovejših modelov teh podmornic znaša spoštovanja vrednih 12 vozlih, nosilnost pa okoli 5 ton. Za njihovo izdelavo uporabljajo čedalje bolj fina jekla. Na srečo lovcev na podmornice se večina tihotapcev še vedno poslužuje tradicionalnih sredstev za tihotapstvo, kot so splavi, ladje in manjša letala, ki so bolj izsledljiva.

V letu 2008 je Obalna straža zasegla okoli 180 ton kokaina, ki naj bi bil vreden okoli4,7 milijarde dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.