Svet
12 ogledov

S pogovori do sprave?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Prvič po razglasitvi neodvisnosti Kosova se bodo za isto mizo srečali predstavniki Srbije in Kosova. Govorili naj bi o trgovinskih sporazumih ter carinskih in premoženjskih vprašanjih.

 

Kosovo je 17. februarja 2008 razglasilo samostojnost. Doslej jo je priznalo 75 držav, med njimi večina evropskih držav, tudi Slovenija. Srbija kosovske samostojnosti ne priznava.

 

Beograd pogovore vidi kot priložnost za "zgodovinsko spravo" med Srbi in kosovskimi Albanci, medtem ko Priština pričakuje izboljšanje napetih odnosov med državama in rešitev težav, s katerimi se v svojem vsakdanu srečujejo tako kosovski Albanci kot Srbi.

 

Pogovori naj bi trajali dva dni, sicer pa naj bi na ravni strokovnjakov potekali v Bruslju v več etapah vsake dva ali tri tedne.

Na srbski strani bo pogovore vodil politični direktor srbskega zunanjega ministrstva Borko Stefanović, Prištino pa bo zastopala podpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri. V vlogi posrednika bo odposlanec visoke zunanje predstavnice EU Catherine Ashton za Kosovo Robert Cooper.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.