Svet
14 ogledov

S polurnim videom proti "morilcu Konyju"

Joseph Kony Youtube
Humanitarna organizacija Nevidni otroci, ki je bila v preteklosti večkrat tarča kritik zaradi svojega delovanje, je na spletu objavila polurni dokumentarec o vodji afriške uporniške vojske Josephu Konyju.

Organizacija želi z videom "KONY 2012" javnost spomniti na zločine, za katere naj bi bil odgovoren vodja ugandske uporniške vojske Lord´s Resistance Army (LRA) Joseph Kony, in doseči, da se mu na mednarodnem sodišču za vojne zločine sodi proti zločinom, ki jih je storil. 

"Gre namreč za pomoč pri promoviranju imena KONY, ki je sicer morilec in ugrabitelj številka ena na svetu, ter željo po njegovi aretaciji in koncu ugrabitev, posilstev, umorov.

Kony namreč ugrablja otroke v Afriki ter jih prisili v prostitucijo, da jim orožje ter jih prisili, da ubijejo celo svoje starše," je v sporočilu za javnost zapisala aktivistka Monika. Video, ki ima že več kot 15 milijonov ogledov, si lahko ogledate v tej povezavi.

"LRA izgublja moč"

Dosedanja poročila ameriškega zunanjega ministrstva po poročanju MSNBC kažejo, da omenjena organizacija in še nekatere druge pretiravajo glede števila zločinov, za katere naj bi bil odgovoren Kony.

Organizacija Združenih narodov je v torek sporočila, da je LRA na severovzhodni regiji Demokratične republike Kongo začela nove napade po začasnem premirju v drugi polovici leta 2011.

A tiskovni predstavnik stabilizacijske misije Združenih narodov v Kongu Mounoubai Madnodje ob tem opozarja, da LRA postaja vse šibkejša.

Po njegovem mnenju gre za zadnje izdihljaje umirajoče organizacije, saj ima LRA le še okoli 200 članov.

Uporniška vojska LRA, ki se je v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja razširila na severu Ugande, naj bi bila odgovorna za ugrabitve, mučenje in smrt več tisoč ljudi. Kony je na seznamu Mednarodnega sodišča za vojne zločine, Afriška unija pa je LRA označila za teroristično organizacijo.

Še oktobra pa so ZDA v državo poslale sto vojaških strokovnjakov, ki so vojakom svetovali, kako se učinkovito boriti proti pripadnikom LRA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.