Svet
15 ogledov

S potapljajoče ladje rešili novorojenčka

dojenček Žurnal24 main
Ladja Greenpeaca je ob obali grškega otoka Lesbos s potapljajočega čolna, na katerem so bili begunci, rešila novorojenčka.

To so posnetki prve akcije naše ladje ob otoku Lezbos, so ob fotografiji in video posnetku zapisali predstavniki Greenpeaca in zdravnikov brez meja. 

 

 

Grčija je sicer po številnih pozivih in po dolgem oklevanju v četrtek vendarle zaprosila tudi za pomoč skupin za hitro posredovanje v okviru evropske agencije za zunanje meje Frontex (Rabit). Frontexove ekipe bodo zagotovile takojšnjo pomoč na zunanji meji na egejskih otokih, je danes pojasnil govorec komisije Margaritis Schinas.

Poleg tega se je Grčija v četrtek s Frontexom dogovorila o operativnem načrtu za novo operacijo na kopenski zunanji meji z Makedonijo. Frontexovo osebje, ki bo nameščeno v začetku prihodnjega tedna, bo Grčiji pomagalo pri registraciji prebežnikov.

Grčija, kamor je po navedbah komisije od začetka novembra prispelo 50.000 prebežnikov, je v četrtek pozvala tudi k materialni pomoči v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito. Zaprosila je za šotore, generatorje, postelje, sanitarno opremo in opremo za prvo pomoč.

Po dolgem oklevanju vendarle sprejeli pomoč

Grčija je tako po dolgem oklevanju zdaj vendarle ukrepala in se odzvala na pozive evropskih partnerjev. EU od nje do sredine decembra pričakuje še oprijemljiv napredek pri vzpostavljanju območij za obravnavo beguncev, imenovanih hotspoti.

Grčija je ukrepala, ko so se začele stopnjevati grožnje o njeni izključitvi iz schengenskega območja. EU namreč razmišlja o možnosti vzpostavitve do dveletnega nadzora v schengnu. Če bi bil tak nadzor uveden na grških notranjih mejah, bi to po nekaterih tolmačenjih pomenilo začasno izključitev države iz schengna.

O tem danes v Bruslju razpravljajo notranji ministri EU. Pričakuje se poziv komisiji, naj preuči možnost predstavitve predloga za uvedbo do dveletnega nadzora v eni ali več članicah na določenem delu ali na celotni notranji meji.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.