Svet
1058 ogledov

S potniškega letala pred vzletom ukradli milijone evrov

Letalo
Roparji so izpeljali rop tik pred vzletom letala.

Pred očmi potnikov so v torek oboroženi neznanci z letala družbe Austrian Airlines ukradli domnevno milijone evrov, ravno ko so na letalo iz oklepnega vozila prekladali dragoceni tovor. 

Zamaskirani moški so s kombijem, na katerem je bil napis davčne inšpekcije, zapeljali pred letalo na letališču v albanski prestolnici. Uslužbencem so nato s strelnim orožjem grozili, naj predajo vreče z denarjem, ki so jih ravno prelagali na letalo.

Roparji so se nato odpeljali, a jih je nekaj sto metrov stran prestregla letališka policija. Med streljanjem je umrl eden od roparjev. Ostali roparji so njegovo truplo odvrgli iz kombija in se odpeljali naprej.

Policija je uvedla obširno preiskavo. Glede na prve informacije so drzni rop izvedli trije moški, ubitega so identificirali kot Admirja Murataja, a še čakajo na potrditev analize DNK. Policija ga je pred tem že iskala zaradi treh ropov bank v Albaniji.

Ocenjujejo, da so ukradli deset milijonov evrov, pred tem so sicer navajali dva milijona. Denar so albanske banke pošiljale v Avstrijo. Po begu je policija našla dva požgana vozila, ki so ju domnevno zažgali roparji.

Letalo avstrijske družbe je bilo sicer že pripravljeno na vzlet. Potniki, ki niso bili ogroženi, pa so celotno roparsko akcijo presedeli na letalu. Nekateri potniki so kasneje dejali, da so imeli napadalce za del policijske vaje, saj so bili zamaskirani in oblečeni v neprebojne jopiče. Letalo je nato z dvema urama in pol zamude pristalo na Dunaju.

Družba Austrian Arilines se je zaradi incidenta odločila, da do nadaljnjega ukine transport denarja iz Tirane na Dunaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 08:16 11.april 2019.

    Pri takih podvigih ne gre brez notranjih pomagačev.