Svet
778 ogledov

S približno 200 tonami hrane na krovu čakajo na dovoljenje za izplutje

ladja Open Arms s humanitarno pomočjo in hrano Profimedia
Ladja Open Arms istoimenske organizacije, naložena s približno 200 tonami hrane za Palestince, še vedno čaka na dovoljenje za izplutje s Cipra, kjer varnostni pregled izvaja izraelska stran.

Iz vojaške baze v ameriški zvezni državi Virginija je v soboto izplula vojaška ladja z opremo, s katero naj bi ob obali območja Gaze postavili začasno pristanišče za lažjo dobavo humanitarne pomoči. Vzpostavitev pristanišča ob obali Gaze je nedavno napovedal predsednik ZDA Joe Biden, da bi na ta način v oblegano enklavo lažje dostavili nujno potrebno humanitarno pomoč prek morja.

Ladja General Frank S Besson je glede na davišnje sporočilo ameriške vojske v smeri proti Gazi izplula manj kot 36 ur po Bidnovi napovedi. Na njenem krovu je oprema, s katero bodo postavili začasen pomol za dostavo pomoči, je na omrežju X še navedlo centralno poveljstvo vojske.

Glede na navedbe Pentagona bi sicer postavitev pristanišča s pomočjo okoli 1000 vojakov, od katerih ne bo nihče stopil na kopno, lahko trajala do 60 dni. Humanitarne organizacije v Gazi svarijo, da tamkajšnji prebivalci ne morejo čakati tako dolgo.

EU za odprtje pomorskega koridorja

Medtem pa ladja Open Arms istoimenske organizacije, naložena s približno 200 tonami hrane, še vedno čaka na dovoljenje za izplutje s Cipra, kjer varnostni pregled izvaja izraelska stran.

EU je sicer v petek napovedala, da se bo še ta konec tedna odprl pomorski koridor, prek katerega bi lahko pomoč priplula neposredno iz Cipra, države članice EU, ki je najbližje Gazi.

begunsko taborišče v Rafi | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaenkrat ni povsem jasno, kako bo do izgradnje ameriškega pomola kakršnakoli pomoč prek morja tudi varno dostavljena na kopno. Gaza namreč nima delujočega pristanišča, njene okoliške vode pa so preplitke za velike ladje, pojasnjuje britanski BBC.

Glede na navedbe Open Arms ekipa ameriške humanitarne organizacije World Central Kitchen, ki je priskrbela pomoč, sama gradi poseben pomol, prek katerega bi sprejeli pomoč.

Lakota skoraj neizbežna, otroci zaradi pomanjkanja umirajo

Pobude za dostavo pomoči v Gazo tako iz zraka kot prek morja so se okrepile zaradi vse resnejših opozoril Združenih narodov in drugih organizacij, da je v palestinski enklavi lakota skoraj neizbežna, več otrok pa naj bi že umrlo zaradi pomanjkanja hrane.

Niti pomoč iz zraka niti po morju naj sicer glede na opozorila ZN ne bi mogla v celoti nadomestiti pomoči, ki dospe po kopnem, zato zahodne države pozivajo Izrael, naj z odprtjem dodatnih poti in prehodov omogoči več dobav. Deležen je tudi obtožb, da ovira dostavo pomoči.

ameriška vojaška ladja na poti v Gazo | Avtor: Profimedia Profimedia

Od nje je v največji meri odrezan sever enklave, kjer z le malo hrane in čiste vode po ocenah živi okrog 300.000 Palestincev.

Izraelska vojska je zračno in kopensko ofenzivo na Gazo sprožila po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael, v katerem je bilo 7. oktobra lani ubitih okrog 1200 ljudi, še 253 so jih ugrabili. V Gazi je bilo odtlej ubitih več kot 30.900 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • LukaMB 13:54 12.marec 2024.

    jewSA = Izrael 2 = USA

  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 08:59 11.marec 2024.

    Hinavski Ameri naj obrnejo svojo kripo in naj se vrnejo, od koder so se odpravili. Vsega tega sranja v Gazi ne bi bilo, če ne bi židom dobavljali orožja in vztrajno blokirali vse poskuse UN, da bi žide prisilili v ...prikaži več premirje. US so glavni krivec za genocid v Gazi, ker židom že 75 let krijejo hrbet pri tem, kar počnejo tam dol s Palestinci (da ne naštevam ponovno).