Svet
11 ogledov

S skrajneži že preko 3000 Evropejcev

Letala US Navy
Preko 3000 državljanov držav Evropske unije naj bi se borilo v Iraku in Siriji, pri čemer so se mnogi od tam hitro vrnili, peščica pa jih teh bojev ni preživelo.

Trenutno naj bi se na strani džihadistov Islamske države (IS) na vojnih žariščih v Siriji in Iraku bojevali že predko 3000 Evropejcev, poroča BBC.

Koordinator Evropske unije za boj proti terorizmu Gilles de Kerchove ob tem opozarja, da bi lahko zračni napadi intenzivni napadi na oporišča skrajnežev IS v Iraku in Siriji, ki jih izvajajo ameriške vojaške sile, posledično izzvali oziroma spodbudili džihadiste k povračilnim ukrepom proti Združenih državam Amerike (ZDA) in ostalim državam, ki se pridružujejo zračni ofenzivi.

Parlament v Veliki britaniji bo o morebitni podpori še odločal.

Ameriške vojaške sile so sicer od avgusta  izvedli že preko 200 zračnih napadov na oporišča IS v Iraku, od ponedeljka pa obstreljujejo tudi točke IS v Siriji. IS ima doslej že okoli 31 borcev na žariščih v teh dveh državah.

Komentarjev 1
  • maresem 10:46 26.september 2014.

    Imajo podatke o sodelovanju europejcev z džihadisti. Le kaj počnejo države, ko se te podle podgane vrnejo domov. V SLO je znano, da se jim nič ne zgodi, čudi me, da se to dogaja tudi v drugih okoljih. Take bi ...prikaži več bilo treba strpati v rupo doživljensko ob suhem kruhu in mlačni vodi.