Svet
15 ogledov

S smrtjo grozijo humanitarcu, poročenem na Hrvaškem

David Haines Youtube
Na posnetku obglavljenja že drugega ameriškega novinarja so ekstremisti napovedali smrt britanskega humanitarnega delavca. Ta je poročen s Hrvatico, skrajneži so ga ugrabili že pred letom in pol.

Skrajneži Islamske države so včeraj obglavili že drugega ameriškega novinarja, v posnetku pa med drugim zagrozili z novimi žrtvami zajetih talcev, vkolikor zahod ne preneha z napadi na njihove člane. Naslednjega naj bi obglavili zajetega britanskega humanitarca Davida Hainesa, ki je poročen s Hrvatico, s katero ima štiriletnega otroka.

Njegova družina živi v Sisku. "Ne bomo dajali nobenih izjav, da ne bi z njimi škodovali Davidu," je za Index.si povedala tašča zajetega humanitarca.

Haines je po poreklu Škot iz Pertha, na Hrvaško je kot član nemške humanitarne organizacije ASB prispel leta 2000, ko je vodil njihovo predstavništvo v Kninu. Na Hrvaškem si je osnoval tudi družino, ki danes živi v Sisku. Leta 2012 ga je humanitarno delo vodilo v Sudan, skrajneži so ga marca lani zajeli na meji med Turčijo in Sirijo.

Britanski obrambni minister je po včeraj objavljeni grožnji, da ga bodo ubili povedal, da že dlje časa vedo, da imajo skrajneži Hainsa zajetega. Povedal je, da Velika Britanija preučuje vse možnosti, da bi ga osvobodili, hkrati pa poudaril, da to ne vpliva na odločitve glede Islamske države. "Če bomo menili, da so zračni napadi potrebni še naprej, zajeti talci in grožnje glede njihovih življenj na odločitve ne bodo vplivale," je povedal Philip Hammond in dodal, da je potrebno gledati širše in pri tem vzeti v ozir predvsem grožnje, ki jih Islamska država predstavlja vsej Veliki Britaniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.