Svet
55 ogledov

S solzivcem in šok granatami nad migrante

Makedonska policija EPA
Makedonska policijaje danes proti migrantom, ki so skušali prečkati grško-makedonsko mejo uporabila solzivec in šok granate. V Makedoniji se skupaj s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović medtem danes mudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je med drugim pozdravil slovenske policiste, ki pomagajo makedonskim kolegom pri varovanju meje.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, se je kakih sto jeznih migrantov približalo žični ograji na grško-makedonski meiji in jo skušalo podreti, a so se med njih in ograjo postavili grški policisti. V nedeljo je bilo v podobnem, a hujšem incidentu ranjenih kakih 250 beguncev in migrantov, ki so skušali na silo prečkati mejo in nato nadaljevati pot proti severozahodu.

Le nekaj sto metrov od Pahorja

Incident se je zgodil le nekaj sto metrov od mesta, kjer so se mudili makedonski predsedniki Gjorge Ivanov ter predsednika Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Kolinda Grabar-Kitarović, ki sta na obisku v Makedoniji.

Borut Pahor v Makedoniji | Avtor: EPA EPA

Predsednika Slovenije in Hrvaške se na dvodnevnem delovnem obisku v Makedoniji mudita v imenu voditeljev procesa Brdo Brioni. Prvi dan njunega obiska je zaznamovala predvsem globoka politična kriza v Makedoniji, saj sta se sestala z makedonskim kolegom Gjorgejem Ivanovom ter voditelji glavnih političnih strank.

Pahor je pri tem zatrdil, da Slovenija ostaja podpornica Makedonije na njeni poti v evroatlantske integracije. Zaradi nadaljnjega dobrega sodelovanja med državama je pomembno, da se težave rešujejo konstruktivno in sproti, je poudaril in dodal, da je stabilnost Makedonije in tudi celotne regije izjemnega pomena - še toliko bolj v kontekstu aktualne migrantske krize.

Tudi v današnji izjavi za medije je Pahor izpostavil, da je želja voditeljev procesa Brdo Brioni, da Makedonija napreduje na poti evroatlantskih organizacij, česar pa ji tako domače kot mednarodne okoliščine in spori z nekaterimi državami članicami EU in Nata ne omogočajo.

A slovenski predsednik verjame, da je vse te probleme mogoče reševati v okviru demokratičnega procesa in da bodo zato junijske volitve odločilne - slediti pa jim mora "občutek za nacionalno enotnost znotraj Makedonije za vprašanja, ki terjajo kompromis z mednarodno skupnostjo, ali z Evropsko unijo ali z zvezo Nato".

Borut Pahor v Makedoniji | Avtor: EPA EPA


Grabar-Kitarovićeva je v izjavi za medije medtem izpostavila, da so razmere na grško-makedonski meji zelo težke in zapletene ter da si migranti, ki tam vztrajajo že tedne in mesece, zaslužijo jasne odgovore s strani EU, pri čem so in kako se bodo stvari zanje odvijale. Kot je ocenila, se migrantski pritisk se ne bo ustavil, dokler ta sporočila EU ne bodo povsem jasna.

Pahor je v okviru obiska pozdravil tudi slovenske policiste, ki pomagajo makedonskim kolegom pri varovanju meje.

Borut Pahor v Makedoniji | Avtor: EPA EPA
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar čavez
    čavez 19:29 13.april 2016.

    A tistih pravih granat pa nimate.

  • Žurnalček 17:54 13.april 2016.

    Bratkoti , svaka vam čast in hvala , na naše pr vas pa ne računajte , računajte kot da jih ni !

  • Žurnalček 17:51 13.april 2016.

    Da se ne bo naša policija tam dol osramotila , ko bo začela bežati pred kamenjem beguncev , zberte dokler je še čas enoto , ki bo pripravljena tudi brez pardona strelajati !! Kaj res mislite , da lahko ...prikaži več nekdo s pendreki in solzilcem zaustavi 11.000 blesavih in z 4 letno vojno izkušnjo podkovanih beguncev na mejo ! Šele ko bo zmanjšano število na Grški strani na 4.000 , lahko računate na solzilec gumo in pendreke !