Svet
7 ogledov

S solzivcem nad protestnike

Politična kriza na Tajskem traja že šest tednov. Žurnal24 main
V glavnem mestu Tajske je policija streljala na več tisoč demonstrantov, ki so poskušali poslancem preprečiti vstop v parlament.

V napadu je bilo poškodovanih okoli 70 ljudi, od katerih sta dva utrpela hujše poškodbe.

Do izgredov je prišlo, ravno ko naj bi predsednik vlade Somchai Wongsawat v parlamentu nagovoril poslance. Protivladni protestniki, ki so za šest tednov zavzeli pisarno premierja, so prišli pred parlament že v nedeljo zvečer, da bi poslancem preprečili vstop vanj.

Tajski premier je nato z 90-minutno zamudo vendarle nastopil. V nagovoru, ki ga je bojkotirala opozicijska Demokratska stranka, se Somchai ni dotaknil zadnjega nasilja. Protestniki so medtem znova blokirali štiri vhode v parlament in preprečili najvišjim predstavnikom, da bi zapustili poslopje.

Iz Bangkoka so še sporočili o eksploziji avtomobila, ki je odjeknila v bližini parlamenta. pri tem pa je življenje izgubila neka ženska. Po vsej verjetnosti je eksplozijo povzročila bomba, vendar se zaenkrat še ne ve ali incident je kakorkoli povezan z nemiri.

Zaradi zadnjih dogodkov je odstopil namestnik predsednika vlade Chavalit Yongchaiyudh, ki naj bi prevzel odgovornost za spopade med policijo in protestniki, saj je bil pristojen za varnostna vprašanja v državi.

Protestniki  zahtevajo odstop vlade in spremembo volilnega sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.