Svet
7 ogledov

“S tem se boste zoperstavili Putinu?”

Donald Trump Profimedias
Predsedniški kandidati v Združenih državah Amerike. Tekma še ni odločena; republikanci rešitev problema Donalda Trumpa vidijo v Tedu Cruzu. Trump medtem objavil video, v katerem demokratska kandidatka Hillary Clinton laja in vprašal Američane, če se bodo na ta način zoperstavili grožnjam, ki naj bi jih predstavljal tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Donald Trump na strankarskih volitvah za izbiro predsedniškega kandidata republikancev zmaguje kot po tekočem traku, pri čemer vendarle osvaja nekje med 30 do 40 odstotkov glasov republikanskih volivcev, kar predstavlja le okrog 33 odstotkov volilnega telesa v ZDA. Več kot 60 odstotkov ameriških volivcev pa pravi, da Trumpa nikoli ne bodo volili, poroča STA.

Kot alternativo Trumpu nekateri v strankarski eliti rešitev vidijo v zveznem senatorju iz Teksasa Tedu Cruzu. Za osvojitev nominacije mora republikanski kandidat zbrati 1237 delegatov, Trump pa jih je doslej nabral 673. Cruz jih ima 411, guverner Ohia John Kasich pa 143. Trumpa lahko ustavi le eden, vendar tako Cruz kot Kasich vztrajata v tekmi do konvencije julija v Clevelandu.

Demokrati bodo stopili skupaj proti Trumpu

Medtem ko republikanska stranka razpada, pa demokrati teh težav zaenkrat nimajo, ne glede na občasno ognjevite prepire med Sandersom in Clintonovo. Sanders je v četrtek mirno priznal poraz v Missouriju, kjer je bila razlika med kandidatoma le okrog 1500 od 620.000 oddanih glasov. Dejal je, da bo davkoplačevalcem prihranil denar in ne bo zahteval ponovnega štetja, saj je Clintonova osvojila le enega delegata več od njega (36 proti 35).

Ne glede na to kdo bo osvojil strankarsko nominacijo na konvenciji julija v Philadelphii, pa je Sanders zagotovil, da se bo demokratska stranka poenotila. "Vsaka razumna oseba v ZDA se zaveda, da bi bila izvolitev Trumpa ali Cruza velika katastrofa, zato bomo stopili skupaj," je dejal.

Video lajajoče Hillary

Kontroverzni Donald Trump, znan po svoji nekonvencionalni kampanji in številnih izpadih, je demokratsko kandidatko Hillary Clinton primerjal z lajajočim psom in objavil video, v katerem ta v resnici laja. V videu Trump ameriške volivce sprašuje, ali je to to, s čimer se bo Amerika zoperstavila aktualnim grožnjam, kot jih predstavlja Islamska država in tudi ruski predsednik Vladimir Putin. 

 

Is this what we want for a President?

A video posted by Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on Mar 16, 2016 at 9:15am PDT

Komentarjev 6
  • Johan Spohan 20:22 19.marec 2016.

    Veliki jebač dragec spet nastopa.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:49 18.marec 2016.

    Clintonova je ujetnica starih omrežij stricev iz ozadja, medtem ko sta pa Sanders pa Trump svobodna. Nista lutki nekoga drugega. Že sam zarad tega navijam za to da Clintonova ne postane predsednica. Upam da zmagata Sanders al pa Trump. Nikakor ...prikaži več pa ne Cruz al pa Clintonova...

  • Avatar olor
    olor 22:44 18.marec 2016.

    Ne vem kaj Američani vidijo na Klintonovi, preveč je umetna in jo je samam sapa, čeprav tudi Tramp ni najbolj primerene vendar bi pa vseeno raje njega volil.