Svet
10 ogledov

S tovornjakom zapeljal med ljudi

izrael tovornjak incident
1/7
Žurnal24 main
V Tel Avivu je voznik tovornjaka zapeljal med pešce ter pri tem eno osebo ubil, 17 je ranjenih. Nasilje in spopadi tudi drugje v državi. Najmanj deset mrtvih.

Napad se je zgodil med obeležitvijo nakbe, dneva, ko se Palestinci spominjajo posledic ustanovitve Izraela za palestinski narod. Voznik je s tovornjakom divjal na dva kilometra dolgem odseku v Tel Avivu. Zapeljal je v več avtomobilov, avtobus in pešce.

Priče opisujejo grozljivo pokanje pločevine. Po trku z avtobusom naj bi 22-letni voznik izstopil iz tovornjaka, ponorel in začel metati predmete v ljudi.  Policija, ki je voznika že prijela, še ni sporočila motiva za dejanje. Voznik naj bi sicer trdil, da je za nesrečo kriva počena pnevmatika.

Več mrtvih v spopadih
Nasilje in spopadi so izbruhnili tudi drugje v državi. Najhujši incident se je zgodil v bližini sirsko-izraelske meje, ko je izraelska vojska začela streljati na več tisoč palestinskih protestnikov, ki jim je iz Sirije uspelo priti do Golanske planote. Izraelski mediji poročajo, da je bil ubit najmanj en protestnik, še trije so bili ranjeni.

Na meji z Izraelom se je zbralo tudi več tisoč palestinskih beguncev iz Libanona. Nekaj protestnikov naj bi podrlo zaporo libanonske vojske in začelo metati kamne v izraelske vojake. Po navedbah libanonske vojske sta pod streli izraelskih vojakov z druge strani meje umrla dva človeka, deset je bilo ranjenih.
Izraelske oblasti so sicer mejno območje z Libanonom za danes razglasile za vojaško območje, na katerega je prepovedan dostop.

O spopadih poročajo tudi s palestinskih ozemelj. Okoli 50 Palestincev naj bi bilo ranjenih v streljanju izraelske vojske na severu Gaze, ko so se odpravili proti prehodu Erez. Tja so se odpravili kljub opozorilnim strelom izraelskih vojakov.

Najmanj osem Palestincev je bilo ranjenih v spopadih v bližini nadzorne točke Kalandija, ob vhodu v vzhodni Jeruzalem, še devet pa v Hebronu na jugu Zahodnega brega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.