Svet
10 ogledov

S trupli so šli po prestolnici

Rdečesrajčniki se na protestih proti sedanji vladi zbirajo že od sredine marca. Žurnal24 main
Tajskemu premierju Vedžadživi se slabo piše. Njegova stranka je zlorabila sredstva za predvolilno kampanjo, upor na ulicah pa je čedalje bolj množičen.

Politični vidik: ugotovljena zloraba
Volilna komisija je danes razsodila, da je stranka tajskega predsednika vlade Abhisita Vedžadžive zlorabljala sredstva, namenjena predvolilni kampanji leta 2005. Zato je predlagala razpustitev stranke.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

O predlogu mora odločiti še državni tožilec, končno odločitev pa bo v prihodnjih mesecih dalo ustavno sodišče.

General dopušča možnost razpustitve
Poveljnik vojske, general Anupong Paočinda, je v nasprotju z Vedžadživo v zadnjih pogovorih dopustil možnost predčasnih volitev. "Če ne bomo našli politične rešitve konflikta, mislim, da bomo morali razpustiti parlament," je dejal.

A premier vztraja: v enem zadnjih televizijskih nastopov je ponovil, da ne namerava odstopiti s položaja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

S trupli po prestolnici
Protivladni protesti so se minuli konec tedna sprevrgli v najhujše politično nasilje v zadnjih letih. Umrlo je najmanj 21 ljudi, več kot 800 je bilo ranjenih.

Danes so se rdečesrajčniki napotili na pohod po tajski prestolnici s trupli ubitih v protestih. "Radi bi, da ljudje vidijo, kaj so naredili Rdečim srajcam, saj ima vlada nadzor nad mediji," je dejal eden od demonstrantov.

Vedžadživa pa je v današnjem televizijskem govoru za nerede konec tedna obtožil "teroriste", ki po njegovih besedah protestnike spodbujajo k neredom.

Protestniki so medtem izpustili štiri vojake, ki so jih konec tedna zajeli kot talce. Trem, ki so jih prav tako zajeli, je že prej uspelo zbežati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.