Svet
18 ogledov

Sadam Husein predobro lagal Američanom

Huseina je zasliševal agent FBI George Piro, ki meni, da je Husein narobe ocenil Žurnal24 main
Med zasliševanjem je nekdanji iraški vodja Sadam Husein povedal, da je namenoma vzbujal lažen vtis, da ima Irak orožje za množično uničevanje, da ni imel dvojnika ter da je v desetih letih le dvakrat uporabil telefon.

Prepise zaslišanj Sadama Huseina iz obdobja, ko je bil po aretaciji decembra 2003 v ameriškem ujetništvu, je objavil ameriški arhiv za nacionalno varnost.

Napačno ocenil Busha
Iraški voditelj je med zaslišanji dejal, da je namenoma vzbujal lažni vtis, da ima Irak orožje za množično uničevanje. S tem se je želel obvarovati pred morebitnim napadom iz Irana, ki ga je imel za večjo grožnjo kot Združene države Amerike. Husein je napačno ocenil, kakšno bo ravnanje nekdanjega ameriškega predsednika Georga W. Busha. Menil je namreč, da bodo ZDA izvedle le omejen napad, ne pa da se bodo odločile za obsežno invazijo.

 

Smrt z obešanjem

Sadama Huseina so ujeli ameriški vojaki 13. decembra 2003 v predmestju Tikrita. FBI ga je zasliševal v začetku leta 2004. Američani so ga kasneje izročili Iračanom, ki so ga po sodnem procesu leta 2006 usmrtili z obešanjem.

Nikoli ni imel dvojnika
Po začetku ameriške invazije na Irak se je Husein zadrževal v Bagdadu vse do 10. ali 11. aprila 2003. Takrat je bilo že jasno, da bo mesto padlo, Husein je svojim sodelavcem naročil, naj nadaljujejo podtalno bojevanje, sam pa je pobegnil proti svojemu rojstnemu mestu Tikrit.

Husein je med zaslišanji dejal, da je v desetih letih le dvakrat uporabil telefon, saj se je zavedal ameriških tehnoloških zmogljivosti. Nenehno se je premikal iz kraja v kraj, s podrejenimi pa komuniciral preko kurirjev ali osebno. Husein je zanikal, da bi kadarkoli uporabljal dvojnike in to označil za filmsko domišljijo.

Obsojal bin Ladna
Prav tako je zanikal, da bi Irak sodeloval s teroristi mednarodne teroristične organizacije Al Kajda, njenega voditelja Osamo bin Ladna je označil za gorečneža, napade na ZDA 11. septembra 2001 pa večkrat obsodil. Zavedal se je, da bo Washington skušal te napade izkoristiti za obračun z Irakom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.