Svet
23 ogledov

Sagrado Familio zajel ogenj

Katedrala Sagrada Familia, delo slovitega katalonskega arhitekta Antonija Gaudij Žurnal24 main
Znamenito rimskokatoliško cerkev Sagrada família (Sveta družina) v Barceloni so evakuirati zaradi požara, ki naj bi bil po zadnjih podatkih celo podtaknjen.

V barcelonski katedrali Sagrada Familia je nekaj pred enajsto uro dopoldan izbruhnil požar, zaradi česar so pristojni evakuirali okoli 1.500 turistov, ki so si v trenutku izbruha ogledovali špansko znamenitost, poroča agencija Europa Press. Gasilci so ogenj uspeli pogasiti v dobre pol ure. V bolnišnico so zaradi zastrupitve z dimom prepeljali najmanj štiri osebe, med njimi tri delavce in enega obiskovalca.

Požar podtaknjen
Predsednik Fundacije Sagrada Familia Joan Rigol je za katalonsko televizijsko postajo TV3 povedal, da so zaradi suma povzročitve požara pridržali moškega, ki naj bi ogenj zanetil v zakristiji cerkve. Turisti so opazili dim in poklicali policijo, ki je storilca kasneje tudi aretirala. 50-letni osumljenec naj bi bil duševni bolnik, še poroča Diario de León.

Čeprav je ogenj povzročil veliko škodo v kripti cerkve, pa ni poškodoval originalnih delov arhitekta Gaudija, kot je vitraž. Policija in pristojne službe so katedralo evakuirale v slabih 40 minutah.

V gradnji od leta 1882
Katedrala Sagrada Familia, delo slovitega katalonskega arhitekta Antonija Gaudija, je sicer še vedno v gradnji, čeprav so temeljni kamen postavili že marca 1882. Eno najpriljubljenejših znamenitosti v Španiji letno obišče več kot 2,5 milijona turistov. Leta 2005 je bila Sagrada Familia uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.