Svet
14 ogledov

Sakašvili klonil pod težo ruskega čevlja

Ruski tanki in samohodke prodirajo proti še neosvojenim delom Gruzije. Žurnal24 main
Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je sporočil, da je po srečanju z ameriško sekretarko Riceovo podpisal dogovor o prekinitvi ognja z "ruskim okupatorjem".
"Danes sem podpisal dogovor o prekinitvi ognja," je po srečanju z Riceovo izjavil Sakašvili, ki pa je ob tem zagotovil, da ne bo prepustil niti "kvadratnega kilometra" gruzijskega ozemlja. S podpisom naj bi Sakašvili sicer popustil Rusiji, saj naj bi namreč dogovor Rusiji dopuščal nadaljnjo namestitev sil v gruzijskih separatističnih pokrajinah Južni Osetiji in Abhaziji, pa tudi novo pravico do patruljiranja do 10 kilometrov na dejanskem ozemlju pod gruzijskim nadzorom.

Riceova je po srečanju s Sakašvilijem dejala, da morajo "po podpisu tega sporazuma vse ruske sile ter paravojaške in prostovoljne enote, ki so skupaj z njimi vstopile v Gruzijo, takoj oditi".

Gates: Gruzijski konflikt še poslabšal že tako slabe ameriško-ruske odnose
Spopad Rusije z ameriško zaveznico Gruzijo je zaostril že tako slabe odnose med ZDA in Rusijo, zaradi česar je ameriški sekretar za obrambo Robert Gates opozoril, da bi to lahko vplivalo na odnose med obema državama, če Kremelj ne spremeni svoje agresivne nastrojenosti proti Gruziji.

Merklova kot izhodišče za rešitev problema vidi ozemeljsko celovitost Gruzije
Nemška kanclerka Angela Merkel se je sestala z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom v mestu Soči, ki leži v bližini rusko-gruzijske meje. Merklova je Rusijo pozvala k umiku sil iz osrednje Gruzije. Zavzela se je za obširno rešitev konflikta, pri čemer bi moralo biti izhodišče ozemeljska celovitost Gruzije. Medvedjev pa je upravičeval operacijo v Gruziji, ki naj bi zaščitila ruske državljane. "To je bilo primerno in potrebno za zaščito varnostnih interesov naših državljanov," je dejal. Kot je poudaril, je Rusija porok varnosti na Kavkazu, zato bo podpirala željo ljudi, ki živijo v dveh separatističnih gruzijskih pokrajina. Poleg Južne Osetije je to še Abhazija.

Živahna diplomatska aktivnost, ki skuša ponovno vzpostaviti mir na Kavkazu, ki je glavna pot za transport kaspijske nafte na zahod, se odvija v času, ko je Kremelj pod vedno močnejšim mednarodnim pritiskom, naj konča okupacijo dela Gruzije.

 
 

Sofisticirana orožja so uporabili proti majhnemu mestu, proti spečim prebivalcem. To je bil barbarski napad.

Mihail Gorbačov, bivši predsednik Sovjetske Zveze

 
Rusija zavrača očitke Tbilisija
Sicer se ruske in gruzijske sile po navedbah generalštaba ruske vojske umikajo iz konfliktnih območij v Gruziji. Kot je dejal ruski general Anatolij Nogovicin , tako obe strani izpolnjujeta pogoje iz dogovora o prekinitvi ognja. Gruzijska stran je v nasprotju s tem ruske sile obtožila, da so danes znova izvajale napade z raketami kratkega dosega.

Nogovicin, ki je namestnik načelnika generalštaba ruske vojske, je še povedal, da so gruzijske sile med vračanjem v vojašnice minirale številne civilne objekte.

Dejal je tudi, da so gruzijske sile popolnoma zapustile strateško pomembno sotesko Kodori.

Nogovicin je sicer tudi zavrnil očitke Tbilisija, da so ruske sile v veliki meri uničile strateško pomembno mesto Gori, ki leži na edini cesti med vzhodom in zahodom države. "V Goriju je bilo v četrtek 120 novinarjev, tujih diplomatov in pravoslavnih duhovnikov. Nihče med njimi ni videl domnevnega uničenja," je bil odločen Nogovicin.


Angela Merkel na pogovorih z Dmitrijem Medvedevom © Reuters

 
Gorbačov: Gruzija je začela konflikt
Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov je za ameriško televizijsko mrežo CNN povedal, da čeprav Gruzijci za začetek konflikta krivijo Rusijo, ni nobenega dvoma, da je Gruzija kriva za spopad na Kavkazu.

Dodal je še, da so ruske sile prodrle v Južno Osetijo v odgovor na masaker, ki se je zgodil v prestolnici Južne Osetije, Činvaliju.

"Sofisticirana orožja so uporabili proti majhnemu mestu, proti spečim prebivalcem. To je bil barbarski napad," je dejal zadnji predsednik bivše Sovjetske zveze. Gruzijski predsednik Sakašvili, ki se je pojavil v isti oddaji, pa je dejal, da je šokiran, ker Gorbačov uporablja televizijski nastop v bran lažem in prevaram.

Gaddy: Odnosi se bodo ohladili
Strokovnjak za rusko-ameriške odnose Clifford Gaddy je opozoril, da bi bili ukrepi zoper Rusijo, kot je njena izključitev iz skupine G8 ali oviranje njenega vstopa v svetovno trgovinsko organizacijo, kontraproduktivni. Rusije ne zanima boj z ZDA za svetovni primat, saj so te primat že izgubile, Rusija sama pa ne more ali noče prevzeti njene vloge.

Njen cilj je le en: poskrbeti, da ji z ozemlja, ki ga zasedajo njene sosede, ne grozi nobena nevarnost. Tako bo tudi v prihodnosti nadlegovala svoje sosede. Čeprav njene poteze ne bodo všeč ZDA, pa ZDA tega ne bodo dojemale kot nevarnost. Na koncu se bo retorika med državama zaostrila, odnosi pa se bodo ohladili, poročajo nemški mediji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.