Svet
66 ogledov

"Sakineh že drugič prebičali"

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Žensko, ki je zaprta zaradi prešuštva in čaka na smrtno kazen, so že drugič prebičali, trdi iranski odvetnik. Oblasti zatrjujejo, da kazni še niso izvršili.

Primer Iranke, ki so jo obsodili na smrt zaradi prešuštva, se vse bolj zapleta. Eden od iranskih odvetnikov namreč zatrjuje, da so Sakineh Mohammadi Ashtiani, ki so jo nazadnje obsodili še na 99 udarcev z bičem zaradi fotografije, na kateri ni imela zakritega obraza, že drugič bičali. Žensko so prvič bičali zaradi prešuštva, poleg tega pa so jo še obsodili na smrt.

Ženska, ki je bila s Sakineh v zaporu, je odvetniku Javidu Houtanu Kianu razkrila, da so 43-letno Iranko bičali zaradi fotografije, ki jo je objavil The Times of London, Sakineh pa na njej nima zakritega obraza. Omenjeni časopis je fotografijo objavil 28. avgusta, žensko pa so identificirali kot Sakineh. Pozneje so se opravičili in dejali, da so naredili napako in da gre za drugo žensko.

Odvetniku niso dovolili govoriti s Sakineh, prepričan pa je, da sodišče ne bo priznalo bičanja. "Verjamem ženski, ki mi je povedala za bičanje. Zakaj bi si kaj takšnega izmislila in kako bi izvedela za zgodbo o fotografiji?" se sprašuje Kian.

Iran bičanje zanika
Slednjemu nasprotuje odvetnik Mohammed Mostafei, ki pravi, "da ne obstajajo dokazi, da so žensko res bičali". "Govoril sem z oblastmi v Iranu. Zatrdili so mi, da kazni niso izvršili," je Mostafei izjavil v ponedeljek. Pri časopisu The Times of London zatrjujejo, da jim je fotografijo nezakrite Sakineh poslal prav Mostafei, ki je to tudi priznal in dodal, da "je zraven pripisal, da ni nujno, da gre za isto žensko".

Za Sakinehino osvoboditev pa si zelo prizadeva francoski zunanji minister Bernard Kouchner. "Storili bomo vse, kar je v naši moči, da osvobodimo Sakineh. Če bom moral odpotovati v Teheran, bom to tudi storil," je odločen Kouchner.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.