Svet
148 ogledov

Salah Abdeslam kar trikrat naletel na policijsko kontrolo

Salah Abdeslam Francoska policija
V Belgiji nove aretacije zaradi domnevnih povezav s terorističnimi napadi v Parizu. Medtem so na dan prišle tudi nove informacije o tem, da so policisti še edinega prebeglega osumljenca po napadih kar trikrat zaustavili in trikrat izpustili.

Belgijski sodnik je danes na prostost izpustil peterico, ki so jo prijeli v nedeljo in danes v Bruslju v okviru racij v povezavi z novembrskimi terorističnimi napadi v Parizu. Proti peterici niso vložili nobene obtožnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem so v javnost pricurljale tudi nove podrobnosti glede bega v tem trenutku najbolj iskanega človeka v Evropi, napadalca iz Pariza Salaha Abdeslama, ki ga je policija kar trikrat ustavila na njegovem begu iz Francije. To je razkril njegov prijatelj iz Belgije, ki ga je pripeljal v Bruselj. Preiskovalci so bili doslej prepričani, da so avtomobil, v katerem je bežal Salah Abdeslam zaustavili le enkrat.

"Ste na drogah? No, to ni dobro, vendar to danes ni prioriteta!”

Hamza Attou, ki ga policija sumi pomoči v terorističnem dejanju, je povedal, da so imeli prvo srečanje s policijo takrat, ko jih je policist vprašal, če so na drogi. Tretji moški iz avtomobila, v katerem je Abdeslam bežal iz Francije proti Belgiji, Mohamed Amri je namreč stal zunaj in kadil marihuano, medtem ko je napadalec sedel v avtomobilu. Glede na izjavo voznika, Hamze Attouja, jim je policist rekel, da "droga res ni dobra, vendar to danes ni naša prioriteta", pri čemer je imel najverjetneje v mislih naloge, ki jih je imela policija po napadih v Parizu.

V obeh drugih dveh primerih, ko je njihov avtomobil zaustavila policija, pa so policisti le zahtevali dokumente in jih spustili naprej. Abdeslam niti ni poskušal skriti svoje identitete.

AFP pri tem še poroča, da sta Abdeslamova prijatelja slednjega v Parizu našla precej nervoznega in da jima je – v kolikor ga ne bi odpeljala v Belgijo – zagrozil, da bo njun avtomobil z eksplozivom pognal v zrak.

Belgijska policija medtem še vedno išče v Bruslju rojenega 26-letnega Salaha Abdeslama, ki naj bi odigral ključno vlogo v pariških napadih in naj bi se dan po napadih vrnil v belgijsko prestolnico.

Komentarjev 2
  • tecumseh_1975 09:02 22.december 2015.

    itak. Si sploh ne upam pomisliti kaj bi bilo pri nas.

  • maresem2 08:17 22.december 2015.

    To so pajaci in ne policisti. Ni čudno kaj se potem dogaja ... tudi v Parizu in še kje.