Svet
9931 ogledov

Salvini besen: "Naj se opraviči ali odstopi!"

Ursula von der Leyen Vlada RS
Izjave von der Leynove je označil za nizkotno grožnjo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila skrb glede razvoja dogodkov v Italiji po nedeljskih parlamentarnih volitvah in s tem dvignila veliko prahu med tamkajšnjimi politiki. Vodja desne Lige Matteo Salvini se je na njene izjave odzval z ogorčenjem in od nje zahteval opravičilo ali odstop.

Predsednica Evropske komisije je v četrtek odgovorila na vprašanje študentke na ameriški univerzi Princeton, ali jo skrbijo volitve v Italiji v luči povezanosti nekaterih kandidatov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Videli bomo, kakšni bodo izidi volitev v Italiji. Če se bodo stvari razvijale v težavno smer, kot na Poljskem in na Madžarskem, imamo vzvode," je dejala po poročanju tujih tiskovnih agencij.

"Vsak potrebuje demokracijo. To je nenehno delo, ki ni nikoli končano," je še dejala predsednica komisije.

"Ne sprejemamo opozoril, podukov ali prikritih groženj"

Salvini se je odzval z ogorčenjem, izjave von der Leynove pa označil za nizkotno grožnjo. "Italija je svobodna, suverena država z močno demokratično tradicijo. Italijanski državljani si zaslužijo spoštovanje," je dejal. "Ne sprejemamo opozoril, podukov ali prikritih groženj," je še posvaril.

Ob tem je v pogovoru za italijansko televizijo poudaril, da predsednica komisije zastopa vse Evropejce in da vsi prispevamo za njeno plačo. "Naj se opraviči ali odstopi," pa je dejal za italijanski časnik Corriere della Sera.

"Italijani lahko volijo tako, kot se jim zdi najbolje"

Tudi evropski poslanci iz vrst Lige so predsednico Evropske komisije pozvali, naj se opraviči in naj spoštuje odločitev Italijanov. Evroposlanca Marco Zanni in Marco Campomenosi pa sta na Evropsko komisijo naslovila poslansko vprašanje glede izjav von der Leynove, v katerem sprašujeta, ali gre za kršenje načela Evropske komisije o neodvisnosti.

"Naša demokracija ne sme dopustiti pridig kogarkoli. Italijani lahko volijo tako, kot se jim zdi najbolje," pa se je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa na izjave predsednice komisije odzval podpredsednik desne stranke Naprej Italija Antonio Tajani.

Tiskovni predstavnik von der Leynove Eric Mamer je danes poudaril, da Evropska komisija sodeluje "z vsemi vladami, ki se oblikujejo po volitvah in ki so pripravljene sodelovati z njo". "Absolutno jasno je, da se predsednica ni vmešala v italijanske volitve. Ko je omenila vzvode, je imela v mislih postopke, ki že potekajo v nekaterih članicah unije," je dodal.

Na nedeljskih volitvah v Italiji se glede na javnomnenjske raziskave zmaga obeta desnemu polu, v katerem sta poleg postfašističnih Bratov Italije še desna Liga Mattea Salvinija in desnosredinska Naprej Italija Silvia Berlusconija. Prejel naj bi nekaj več kot 45 odstotkov glasov.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 24
  • lojs 21:16 23.september 2022.

    ta prebrisana eu je nekaj takega kot en diler, recimo droge, tabletov (kot droga, recimo uspavala) ... in zapel so vse te države, vklužno slovenistan, poskrbeli za kredite, pa črpanje(kej to pomeni), pa seveda plačevanje prispevka eu ... in zdej, ...prikaži več kako se jih losat, kako iztopit iz mafijske združbe ... mi nismo angleži, ki si to lahko privošjo ... NE MOREŠ!, pokopani bomo s to eu, do smrti v eu, dokler eu ne crkne, žal

  • R_D 20:47 23.september 2022.

    Skrajne levičarje je treba ustavit. Ti norci so se tako izrodili, da človek ne more verjet. Imeli bi 'demokratične' volitve samo, če zmaga skrajna levica, v nasprotnem primeru sledijo sankcije. Še malo pa bodo poskušali uvesti enopartijdki sistem po celi ...prikaži več EU. Izbiral boš lahko med Mescem in Kordišem,. Hteroseksualci, belci in tisti z nadpovprečnimi plačami pa bodo preganjani.

  • janči 20:25 23.september 2022.

    Kaj se ne more najti nekdo, ki bi jo onesposobil, tako ali drugače.