Svet
432 ogledov

Salvini: "Italijanskih Romov žal ne bomo mogli izgnati"

Matteo Salvini
Italijanski notranji minister je predstavil nove načrte.

Italijanski notranji minister in vodja desne stranke Liga Matteo Salvini je v ponedeljek sporočil, da namerava popisati Rome, ki živijo v Italiji, ter izgnati tiste, ki nimajo italijanskega državljanstva. Za regionalno televizijo v Lombardiji je povedal, da bo popis oblastem omogočil pregled nad tem, kdo so Romi v Italiji, kako živijo in koliko jih je.

Na podlagi teh podatkov bodo preučili možnosti za izgon Romov, ki niso italijanski državljani in nimajo urejenih dokumentov za bivanje. "Italijanskih Romov žal ne bomo mogli izgnati," je pristavil Salvini.

Ostre kritike na račun njegovih idej

Izjave notranjega ministra so sprožile burno kritiko demokratske stranke, češ da njegove ideje spominjajo na etnično čiščenje. "Salvini nadaljuje volilno kampanjo s še hujšimi izjavami," je dejala demokratska senatorka Simona Malpezzi.

Salvini je v odzivu na te kritike v sporočilu za javnost pojasnil. da vlada ne namerava oblikovati arhivov Romov ali jemati prstnih odtisov temveč le zaščititi romske otroke, ki jim starši ne dovolijo obiskovati lokalnih šol. Želi tudi preveriti, kako se porabljajo evropska sredstva za pomoč marginaliziranim skupnostim.

Italijansko združenje Romov pa je spomnilo, da je bil v Italiji že lani popis prebivalstva ter pozvalo k čim prejšnjemu srečanju s Salvinijem. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 19:45 19.junij 2018.

    Italijani so itak vsi cigani, verjetno bodo morali sami sebe izgnati!