Svet
13 ogledov

Samca odženejo z zaprtimi krili

Samice ene izmed vrst metuljev so iznašle zanimiv način, kako se po prvem parjenju izogniti nadležnim samcem. Preprosto zaprejo krila.

Japonski znanstvenik z inštituta za tehnologijo Kurume Džun Ja Ide je preučeval vrsto metulja Lycaena phlaeas, ki je obarvan z živo oranžno in črno barvo. 

Ugotovil je, da nekatere samice zaprejo krila, ko se jim približa samec iste vrste metulja.

"Med raziskovanjem smo ugotovili, da samci dvorijo samici. To delajo na zelo nadležen način, zato jim samice želijo pobegniti – ali pa se raje naredijo nevidne," je dejal.

Ide in njegovi kolegi so zato pripravili poseben model metuljega samca, ki so ga postavili blizu samice in tako testirali njene odzive. Ugotovili so, da so imele mlade samice, ki se še niso parile, krila odprta. Tiste, ki so se že parile, pa so imele krila zaprta.

"Z zaprtimi krili postanejo manj vidne, s tem se izognejo komunikaciji s svojo lastno vrsto. Ugotovili smo, da se s tem želijo izogniti spolnemu nadlegovanju samcev," je še dejal Ide.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.