Svet
12 ogledov

"Samo čakal je na smrt"

zavetišče osjek
1/6
Facebook
Oliver je ležal v svojih iztrebkih v vlažni kovinski škatli in ni niti dvignil glave, ko so se mu prostovoljci približali. Smrad, nehigiena, mraz in nehumane razmere po besedah prostovoljcev zaznamujejo zavetišča za živali v Osijeku. Čeprav zavetišče od občine prejme čez 1.300 evrov na psa, primerne oskrbe in veterinarja živali nimajo, so prepričani.

"Ne morete se pripraviti na uboge oči psičkov, ki vedo, da ste njihova edina rešitev. Ko nov avto pride v zavetišče, se oglasijo skoraj vsi psi, ki dobesedno kričijo. Smrad v prostorih je neznosen, psi, ki niso v boksih, ležijo v kovinskih škatlah kar med svojimi iztrebki. Voda počasi ali pa sploh ne odteka in se zadržuje na mrzlih ploščah," razmere v zavetišču za živali v Osijeku na Facebooku opisuje ena od prostovoljk, ki je dogajanje tudi posnela. Posnetek si lahko ogledate na tej povezavi.

Videlo se mu je, da je samo čakal na smrt

"Oliver je na primer ležal na kovinski škatli in ni niti dvignil glave, ko smo vstopili. Prepričana sem, da so bili zadnji trije tedni njegovi najtežji v življenju, pa čeprav je bil pred prihodom v zavetišče sam in ni imel nikogar. Videlo se mu je, da je samo čakal na smrt," nadaljuje.

Kot nadaljuje prostovoljka, so ga v Šumarici našli že 8. marca, nato pa je v zelo slabem stanju dneve preživljal na mrzlih mokrih ploščicah, ne da bi ga pregledal veterinar.

Pri življenju so ga ohranjali zaradi denarja

Oliverja so odpeljali k veterinarki, ki je priznala, da psa vidi prvič v življenju, na vprašanje, ali bi pes moral priti do nje na zdravljenje, pa je odgovorila: "Očitno, da". Infuzijo in antibiotike so morali prostovoljci plačati sami. Kot so še povedali, so očitno psa tri tedne ohranjali pri življenju, da zanj od občine prejmejo denar – nekaj manj kot 10 tisoč kun (približno 1.320 evrov).

Prostovoljka se še sprašuje, koliko od tega denarja je bilo potrošenega zanj. Ni bil ne čipiran ne cepljen, veterinarja do zdaj ni videl.

Psov v sredstvih javnega obveščanja ne osvežujejo, še opozarjajo, hkrati pa so prostovoljcem želeli preprečiti, da slikajo pse in jim z distribucijo slik poskušajo najti nov dom. Kateri kužki so na voljo za oddajo, pa si lahko ogledate tu.

Komentarjev 2
  • primorka 17:01 04.april 2012.

    Sramota !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Bucika Mucika 11:40 04.april 2012.

    Sramota!!!!!!!!!!!!!!Ali imajo svoje otroke tudi v taki umazaniji??