Svet
20 ogledov

Samosežiga po vzoru iz Tunizije

Tako so protestniki v Kairu podprli tunizijske demonstrante. (Foto: EPA) Žurnal24 main
49-letni lastnik restavracije je v znak protesta pred egiptovskim parlamentom obleko polil z bencinom in prižgal. O samosežigu poročajo tudi iz Mavretanije.
Nekaj ur po samosežigu v Kairu se je pred zgradbo senata v prestolnici Mavretanije Nouakchott v svojem avtu zažgal 42-letni Yacoub Ould Dahoud. Kot je predtem dejal novinarjem, se je zažgal, ker ni zadovoljen s političnimi razmerami v državi. Moškega so prepeljali v bolnišnico z opeklinami na rokah in po obrazu.

Potem ko je sredi decembra 26-letni Tunizijec storil samomor, ki je sprožil val nasilnih protestov po vsej državi in zrušitev akutalne vlade, se je podobno dejanje obupa danes zgodilo pred egiptovskim parlamentom v Kairu. Moški se je po poročanju tujih medijev polil z bencinom in sežgal, pri čemer je po poročanju prič utrpel opekline na rokah in obrazu. Ogenj je pogasila policija, moškega pa so odpeljali v bolnišnico. Njegovo zdravstveno stanje ni znano.

Moškega so identificirali kot 49-lastnika restavracije iz Ismalije, vzhodno od egiptovske prestolnice. Njegovi motivi uradno niso znani, vendar so viri na notranjem ministrstvu za Reuters povedali, da je tako izrazil protest zaradi nizkega življenjskega standarda. Zaradi nemirov v Tuniziji predstavlja dogodek po mnenju poznavalcev resno opozorilo egiptovski vladi.

Samosežig Bohameda Buazizija v tunizijskem mestu Sidi Bouzid sredi lanskega decembra, potem ko mu je policija prepovedala prodajo zelenjave brez dovoljenja, je sprožil val nasilnih protestov po vsej državi zaradi nezaposlenosti, korupcije, visokih cen hrane, ki so se končali z odstopom predsednika Zineja El Abidineja Ben Alija minuli teden.

Egiptovska Facebook skupina je po poročanju BBC-ja že pozvala k protestom, napovedanim za 25. januar. Organizatorji so jih poimenovali "dan revolucije proti mučenju, revščini, korupciji in nezaposlenosti". Kljub podpori tunizijskim demonstrantom jim v Egiptu do zdaj niso sledili. Prevladujoče razpoloženje v državi je obup, malodušje, ne jeza, pravi BBC-jev dopisnik Jon Leyne, kar se kaže v visoki stopnji samomorilnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.