Svet
15 ogledov

San Su Či prisegla za poslanko

Aung San Su Či Reuters
Vodja mjanmarske opozicijske Nacionalne lige za demokracijo (NLD) Aung San Su Či, ki je bila prvega aprila skupaj z 42 drugimi člani NLD izvoljena v spodnji dom mjanmarskega parlamenta, je prisegla za poslanko.

Poslanci NLD, ki bi sicer morali priseči že 23. aprila, so se odločili za protest in prisego zavrnili, ker bi se morali v skladu z besedilom obvezati, da bodo "varovali" ustavo. Besedo "varovati" so v prisegi želeli zamenjati z besedo "spoštovati".

Aung San Su Či pa je v ponedeljek izjavila, da bo prekinila protest in se ne glede na sporno besedilo pridružila parlamentu. Odločitev 66-letne borke za demokracijo in človekove pravice je v torek pozdravil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki se je s Su Čijevo sestal v Yangonu.

Nobelovo nagrajenko za mir je Ban pohvalil, ker je izkazala "prilagodljivost" pri pogajanjih s parlamentom in se tako izognila zastojem pri sprejemanju reform. Su Čijeva sicer zadnji dve desetletji pooseblja boj za demokracijo v Mjanmaru, kjer je s trdo roko do pred kratkim vladala vojaška hunta. Zaradi prizadevanj za demokracijo je 15 let preživela v hišnem priporu.

Priložnost za vstop v mjanmarsko politiko je Su Čijeva dobila avgusta 2011, potem ko je marca istega leta predsedniški stolček v Mjanmaru zasedel Thein Sein, ki se je odločil za dialog z opozicijo.

NLD se je tako lahko registrirala kot politična stranka in sodelovala na delnih parlamentarnih volitvah prvega aprila letos, na katerih so njeni predstavniki osvojili 43 od 45 razpoložljivih mest.

Pričakovati je, da si bodo poslanci NLD v parlamentu prizadevali za določene spremembe ustave iz leta 2008, ki uzakonja velik vpliv in politično moč vojske. Ta med drugim imenuje četrtino vseh poslancev v parlamentu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.