Svet
1 ogledov

Sanader boleha za hujšo pljučnico

(Foto: AFP) Žurnal24 main
Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader je moral na zdravljenje v bolnišnico. Za hujšo obliko pljučnice bi lahko bila kriva legionela.

V zagrebški klinični bolnišnici za nalezljive bolezni Fran Mihaljević so včeraj zvečer zaradi visoke vročine sprejeli in pregledali nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja. Danes zjutraj pa so mu postavili diagnozo – ima pljučnico. Trenutno je na zdravljenju na kliniki za pljučne bolezni Jordanovac v Zagrebu, so sporočili s hrvaškega ministrstva za zdravje. Zdravi se na pulmološkem oddelku v četrtem nadstropju bolnišnice, trenutno pa je na postintenzivni negi.

Minister za zdravje Darko Milinović je povedal, da je Sanader v dobrem zdravstvenem stanju, z njim pa je ves čas v stikih. Novinarjem je vstop v bolnišnico, kjer je nekdanji premier, prepovedan, pred stavbo pa je opaziti več avtomobilov in zaskrbljenih državljanov. Iz bolnice ni mogoče dobiti nobenih podatkov več, vse stike z mediji so preusmerili na zdravstveno ministrstvo. Pričakuje se, da bo Sanader na zdravljenju nekaj dni.

Je zbolel za legionelo?
Hrvaški mediji navajajo, da naj bi imel nekdanji premier močno pljučnico ter da ga zdravijo z antibiotiki. Sumi se, da gre za bakterijsko okužbo pljuč, in sicer zaradi legionele. Bakterija povzroča težave v dihalnih organih, kaže pa se dejansko kot težka okužba pljuč, ki se zdravi z antibiotiki.

Sicer pljučnico osebe, ki imajo normalno odpornost, prebolijo doma. Če pa je potrebna hospitalizacija, potem gre po navedbah medijev, ki citirajo zdravnike, za hujšo obliko bolezni, ki pa se lahko tudi zaplete. Tako je nujno zdravljenje v bolnišnici pod stalnim nadzorom zdravnikov. Zdravniki bodo opravili še dodatno pulmološko preiskavo, da bi ugotovili, ali je za vnetje pljuč kriva katera druga bolezen. V vsakem primeru bodo opravili bronhoskopijo, lahko pa bi nekdanji premier utrpel celo pnevmotoraks – kolaps pljučnega krila.

Prekinil dopust, Kosorjeva miri
Sanader, ki je pred dobrim mesecem odstopil s položaja, se je te dni mudil na križarjenju po Jadranu z jahto Malo vitra in dopustoval v rodnem Splitu.

Razloga za zaskrbljenost ni, pravi predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor, ki je o Sanaderjevi bolezni izvedela na začetku svojega dopusta. "Izmenjala sva si sporočila in mislim, da moramo vsi skupaj pustiti, da se tako kot drugi bolniki lahko čim prej pozdravi. Je v dobrih rokah in verjamem, da se bo hitro pozdravil," je komentirala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.