Svet
10 ogledov

Sanader brez imunitete

1/3
Žurnal24 main
Sanader trdi, da ne beži, vendar ne želi povedati, kje se nahaja. Sabor mu je ukinil poslansko imuniteto, tako zdaj ni več ovir, da bi ga priprli.

Sanader se je zvečer znova oglasil. Tokrat novinarki Nove TV. Ni ji želel povedati, kje se nahaja.

Osrednje vprašanje zdaj je, kje se Sanader trenutno nahaja. Zadnja uradno potrjena informacija je, da je prišel v Slovenijo na mejnem prehodu Obrežje. Od takrat naprej so se pojavljale različne informacije. HRT je poročal, da je zagotovo v Londonu, kjer je pristal na letališču Stansted. Take informacije naj bi imela tudi hrvaška policija in tožilstvo.

Navedli so še, da ima Sanader že nocoj možnost odleteti v ZDA, kamor naj bi bil po nekaterih špekulacijah namenjen.

Kot smo že pisali, pa Sanaderja danes sploh ni bilo na brniškem letališču.

Obljubil sodelovanje
Sanader se je preko SMS-sporočila odzval novinarjem hrvaškega Večernjega lista. "Odšel sem na načrtovano potovanje. Seveda se bom odzval Uskoku," je zapisal v kratkem sporočilu.

Državno tožilstvo naj bi ga sumilo združevanja z namenom izvajanja kaznivih dejanj in zlorabe položaja.

Okoli pol četrte ure popoldan je na Sanaderjeva vrata na Kozarčevi ulici v Zagrebu sicer pozvonil predstavnik Uskoka, ki mu je želel izročiti nalog. Ženski glas mu je pojasnil, da Sanaderja ni doma, poroča vecernji.hr.

"HDZ dopustil pobeg"
Sabor je s 104 glasovi za Sanaderju ukinil imuniteto. Če bi bil na Hrvaškem, bi ga policija lahko prijela in odpeljala v pripor. Tako je nekdanji hrvaški premier zdaj uradno na begu.

V saboru se je vnela ostra razprava. Opozicija je zahtevala, da vlada odstopi, saj naj bi HDZ pustil Sanaderju dovolila, da pobegne.

Tožilstvo naj bi ukinitev imunitete zahtevalo zaradi domnevne zlorabe pooblastil in položaja. Po nekaterih informacijah naj bi šlo za zadevo Fimi mediji. Eden od razlogov bi lahko bili tudi tako imenovani črni fondi HDZ-ja.

Čez Slovenijo
Bivši hrvaški premier Ivo Sanader je dopoldan zapustil Hrvaško in vstopil v Slovenijo, je za Žurnal24 potrdil Krunoslav Borovec, tiskovni predstavnik hrvaškega ministrstva za notranje zadeve.

Sanader se danes ni pojavil na zasedanju sabora. Od doma se je odpravil ob 10.45, ko se je v črni opel vectri odpeljal neznano kam. Ob 11. uri je s hčerko Bruno kot sopotnico v avtomobilu vstopil v Slovenijo, nam je potrdila tiskovna predstavnica slovenske policije Vesna Drole. Viri blizu mejnim organom pa trdijo, da je v Slovenijo vstopil z diplomatskim potnim listom, medtem ko je hčerka uporabila navadnega.

Po neuradnih informacijah ima Sanader tako hrvaško kot avstrijsko državljanstvo, čeprav številni hrvaški mediji pišejo, da temu ni tako. Po besedah Borovca hrvaško notranje ministrstvo ne vodi evidence o osebah z dvojnim državljanstvom, tako ne morejo vedeti, ali ga ima Sanader, piše hrt.hr.

Če Sanader dejansko ima avstrijsko državljanstvo in se bo zatekel tja, bo njegova izročitev praktično nemogoča, saj Hrvaška in Avstrija nimata podpisanega sporazuma o izročanju.

V Zagrebu so ob 18. uri aretirali Roberta Ježića, ki je Sanaderjev prijatelj in soobtoženi v primerih HEP-a ter Dokija.

Bo beg odnesel ministra?
Mandatno-volilna komisija je potrebovala le dve minuti, preden je nekdanjemu hrvaškemu premierju odvzela imuniteto. Njihovo odločitev mora zdaj potrditi še sabor.

Državno tožilstvo naj bi za Sanaderja zahtevalo 30-dnevni pripor.

Med tem je hrvaški predsednik Ivo Josipović že nakazal, da bodo morale oblasti za Sanaderjev odhod prevzeti odgovornost. Na vprašanje novinarke dnevnik.hr, ali bi moral notranji minister Tomislav Karamarko ponuditi odstop, je Josipović odvrnil, da bi morali "iti tudi po odstop ostalih, ne samo Karamarkovega".

Karamarko trdi, da v času njegovega pobega še niso imeli nikakršnega razloga, da bi ga zadrževali. V bran se mu je postavila tudi premierka Jadranka Kosor, ki trdi, da policija ni mogla storiti nič.

Ostreje nad korupcijo
Hrvaška je po odstopu Sanaderja z mesta predsednika vlade aktivneje pristopila k boju proti korupciji, kar je od njih zahteval Bruselj. Hrvaška naj bi v drugi polovici prihodnjega leta končala pristopna pogajanja z Evropsko unijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.