Svet
17 ogledov

Sanader, gospod 5 odstotkov

Ivo Sanader v avstrijskem zaporu čaka na odločitev o njegovi morebitni izročitvi Žurnal24 main
Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader naj bi za kredite, ki jih je hrvaškim podjetjem odobrila Hypo banka iz Celovca, dobival petodstotno provizijo.

Avstrijski preiskovalci naj bi se dokopali do dokazov, da je prejel provizijo za najmanj sedem kreditov, ki jih je odobrila Hypo banka iz Celovca. Sanader naj bi tako prišel do več milijonov takratnih šilingov, poroča Jutarnji list. Provizijo naj bi prejemal od leta 1995 do konca leta 1999.

Del dokazov naj bi našli v dokumentaciji, ki so jo zasegli na sedežu banke. Seznam hrvaških podjetij, ki so najemala kredite, je še vedno tajen, saj naj o zadevi še ne bi uradno obvestili hrvaške strani.

Sanader je po podatkih avstrijskih preiskovalcev od leta 1995 deloval kot neformalni šef Hypa za Hrvaško. Od njega je bilo odvisno, kdo bo dobil kredit avstrijske banke. O njegovih odločitvah naj bi presojala glavna moža banke Gunther Striedenger in Wolfgang Kulterer, ki sta morala kredit dokončno odobriti in določiti njegovo višino.

Sanader naj bi se pred izplačilom kredita dogovoril za provizijo tako s šefoma banke kot s kreditojemalcem, še poroča Jutarnji list.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.