Svet
6 ogledov

Sanader izpraznil vladne sefe

Kot še piše Hrt.hr, naj bi Sanader od poslov z banko Hypo Alpe-Adria prejel prov Žurnal24 main
Kosorjeva v strankinih prostorih ni našla dokumentov, ki razkrivajo finančne transakcije na Sanaderjeve zasebne račune. HDZ-jeve in vladne sefe naj bi izpraznil prav nekdanji premier.

Predsednica vladajoče stranke HDZ Jadranka Kosor naj bi ob prevzemu mesta hrvaške premierke v strankinih prostorih v Banskih dvorih, ki jih je pred njo uporabljal nekdanji ministrski predsednik Ivo Sanader, naletela na popolnoma izpraznjene sefe, piše hrvaški tednik Nacional, ki naj bi informacijo dobil iz vladnih krogov.

Psi lajajo, karavana gre dalje
Evropskega foruma Alpbach, ki vsako leto poteka v istoimenski tirolski vasici, se je udeležil tudi Ivo Sanader. Njegov odgovor na novinarska vprašanja o aferi Hypo je bil kratek in jasen: "Psi lajajo, karavana gre dalje." Še krajši "ne" je bil njegov odgovor na vprašanje, ali se bo vrnil v politiko.

Na ta način je demantirana informacija o tem, da je dokumente za nadaljevanje preiskave o vlogi Sanaderja v aferi Hypo banke avstrijskim preiskovalcem dostavila hrvaška premierka. Navedena ugibanja so v zadnjih dneh polnila prve strani avstrijskih medijev. Po njihovem poročanju je Jadranka Kosor z nekaterimi sodelavci v strankinih prostorih našla dokumente, ki razkrivajo finančne transakcije na Sanaderjeve zasebne račune, in jih preprosto predala avstrijskim preiskovalcem.

Sanader finančni svetovalec?
Dokumenti naj bi obenem razkrivali, da je bil Sanader med svojim premierskim mandatom zaposlen kot svetovalec Hypo banke, za opravljeno delo pa je vsak mesec prejemal visoke honorarje. Prav zaradi teh dokumentov naj bi se v zadnjih dveh tednih intenzivirala preiskava zoper Sanaderja, čigar ime je postalo vsakdan avstrijskih medijev.

Podlaga za kazenski pregon

Če bi se informacije izkazale za resnične, bi zaradi nezakonitega posredovanja obstajala podlaga za kazenski pregon Sanaderja. Glede na to, da so vladni podatki demantirali informacije, da je Kosorjeva našla dokumente, trenutno ni nobenih dokazov o tem, da je med Sanaderjen in Hypo banko obstajala kakršnakoli poslovna vez.  Premierka bi, če bi dokumente dejansko našla, te predala hrvaški policiji. Če pa je Jadranka Kosor v prostorih HDZ našla prazne sefe, se ne more izključiti dejstvo, da tovrstni dokumenti dejansko obstajajo in da jih je ob zapuščanju premierske funkcije ukradel prav Sanader, sklenejo novinarji Nacionala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.