Svet
5 ogledov

"Sanader je bil Kultererjev človek"

Žurnal24 main
Nekdanji uslužbenec Hypo Alpe Adria je pričal o spornih poslih nekdanjega vodstva banke na čelu s predsednikom uprave Wolfgangom Kultererjem.

Vodstvo naj bi po besedah neimenovanega uslužbenca, ki je delal na oddelku za trezor, izvajalo "zaupne posle" s kovčki polnimi denarja, posredovalo pri nekdanjem finančnem ministru in grozilo uslužbencem.

Kulterer v dobrih odnosih s Sanaderjem
Po njegovih besedah je Wolfgang Kulterer gojil dobre odnose s tedanjim hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem, njegov namestnik Günter Striedinger pa "je skrbel" za hrvaškega generala Vladimirja Zagorca. Denar s Hrvaške naj bi z zasebnimi letali vozili v Celovec, od tam pa dalje v Liechtenstein. "Vzleti iz Celovca so potekali brez večjih kontrol. Lahko si vzel s sabo, kar si hotel. Vedno sta bila zraven kdo od vodilnih in kovček z denarjem," je povedal uslužbenec, ki pa sam pri teh prenosih naj ne bi sodeloval.

Kot poslovalnica za te zaupne posle naj bi služil grad Freyenthurn. "V gradu sta bila okence za svetovanje in trezor, od koder so izplačevali denar," je dejal anonimnež. Stranke naj bi skrivoma prihajale iz Italije in s Hrvaške, če je prišlo do kakšnih težav, pa naj bi Kulterer izkoristil svoja poznanstva, med drugim tudi z nekdanjim koroškim glavarjem Jörgom Haiderjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.