Svet
10 ogledov

"Sanader je prejel provizijo"

Ivo Sanader Reuters
Nekdanji direktor Hypo banke je potrdil dogovor o proviziji za Iva Sanaderja. Sanader naj bi po njegovih besedah v zameno za pol milijona evrov provizije med drugim zagotovil prednostni položaj za Hypo banke na Hrvaškem.

Nekdanji direktor v koroški banki Hypo Alpe Adria Günter Striedinger je dejal, da je Ivo Sanader v zameno za pol milijona evrov provizije med drugim zagotovil prednostni položaj za Hypo banko na Hrvaškem. Potrdil je, da je sestavljal beležke o srečanjih med predstavniki Hypo banke in Sanaderjem na hrvaškem zunanjem ministrstvu, tudi ko ni bil navzoč na srečanjih, na katerih so se pogovarjali o 20 milijonih evrov posojila hrvaški diplomaciji v letih 1994 in 1995.

Vse zapisoval v beležke

V eni od beležk je zapisal, da bodo Sanaderju izplačali petodstotno provizijo od zneska omenjenega posojila ter da bo Hypo banka uživala prednostni položaj na hrvaškem trgu. Denar so izplačali v več obrokih, in sicer v gotovini, čeprav to ni bila običajna praksa, je še dejal. Na vprašanje Sanaderjevega odvetnika Čeda Prodanovića, ali je bila oseba, ki je prevzela denar, obtoženi Sanader, je odgovoril nikalno.

Obramba poskuša dokazati, da je hrvaški izseljenec Eugen Laxa, čigar podpis je na nakazilih, posloval s Hypo banko, medtem ko tožilstvo trdi, da ga je Sanader uporabil kot kritje za izplačilo provizije ter da Laxa, ki je medtem umrl, sploh ni vedel za posojilo.

Na prostosti po plačilu varščine

Hrvaško vrhovno sodišče je danes zavrnilo pritožbe tožilstva in obrambe Iva Sanaderja, kar pomeni, da bo bivši predsednik vlade čez nekaj dni na prostosti, je potrdil tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča Dražen Tripalo. Sanaderja bodo izpustili iz pripora, ko bo plačal 12,4 milijona kun (to je 1,8 milijona evrov) varščine.

Sodišče je sicer ob varščini določilo tudi varnostne ukrepe, Sanaderju pa so odvzeli potni list, vsak prvi ponedeljek v mesecu pa se bo moral zglasiti pri sodniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.