Svet
0 ogledov

Sanader: kot v JLA

(Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Žurnal24 main
V danih okoliščinah mi je razmeroma dobro, je v intervjuju za Salzburger Nachrichten povedal Ivo Sanader. Del pogovora so objavili v petek, v celoti ga bodo jutri.

Na vprašanje urednika salzburškega dnevnika, kako to, da je tako sproščen, saj je kot nekdanji premier zagotovo vajen razkošja, ne pa zaporniške celice, je Sanader odgovoril, da je že davno prej našel svoj mir. "Nezaželena sprememba okoliščin, v katerih trenutno živim, me ni vrgla iz ravnotežja. Strogo strukturiran dnevni razpored me spominja na obdobje služenja vojaškega roka v nekdanji Jugoslaviji." Najtežje prenaša dejstvo, da ne more biti s svojo družino, toda  zaradi obiskov vsak teden je lažje.

Deli pogovora s Sanaderjem so v javnost prišli že v petek, tudi del o tem, da se je premierka Kosorjeva ustrašila njegove vrnitve v politični vrh, kar je "na vsak način želela preprečiti". "Na neki tiskovni konferenci sem izjavil, da se bom kot častni predsednik stranke dejavneje udejstvoval v vodstvu HDZ, ne pa tudi pri vodenju vlade. Pred tem smo se osramotili na predsedniških volitvah, naš kandidat je dobil le 12 odstotkov glasov, za kar je okrivil mene. Iz tega razloga sem bil dolžan prevzeti pobudo," pravi Sanader.

Nekdanji hrvaški predsednik dodaja, da so ga iz stranke naslednji dan izključili in da je Kosorjeva takrat kot grožnjo k sebi poklicala odvetnika in ministra za notranje zadeve.

Jadranka Kosor je na vprašanje, ali se res boji Iva Sanaderja, kot to trdi njen predhodnik, odgovorila, da ne more in ne bo komentirala česarkoli, kar je vezano na ljudi, ki so česarkoli osumljeni. Pri tem je dodala, da se bo še naprej zavzeto bojevala za pravno državo v pravem pomenu te besede.

"V tistem trenutku je bil najverjetneje sprejet predlog za moj kazenski pregon," razmišlja Sanader.

Na vprašanje, ali je možno, da je Kosorjeva pod pritiskom Evropske unije glede boja proti korupcije in da zaradi tega preganja močna politična imena, je Sanader odgovoril, da v to tezo ne verjame.

"Iz zapora ji ne predstavljam nevarnosti. Na ta način verjame, da bo dobila glasove volivcev." Sanader pri tem izpostavlja, da problemi Hrvaške ostajajo nerešeni. "V nasprotju z Avstrijo in Nemčijo mi nismo obvladali krize. Imamo 360 tisoč nezaposlenih, zunanjih investitorjev ni, govori se o grškem scenariju na Hrvaškem."

Nekdanji hrvaški premier v intervjuju še vztraja, da je njegov pregon politično motiviran, in meni, da se mediji do njega in njegove družine vedejo, kot da so na lovu na čarovnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.