Svet
13 ogledov

Sanader naj bi pobegnil

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader naj bi se preventivno izogibal Hrvaške in s Žurnal24 main
Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader je pobegnil v ZDA. To po pisanju Nacionala verjamejo v hrvaških političnih krogih.

Ivo Sanader je z družino že več kot teden dni v Los Angelesu. Obiskal naj bi hčer, ki je tam na podiplomskem študiju. V ZDA se je Sanader odpravil v času, ko naj bi hrvaško tožilstvo dobilo konkretne dokaze proti njemu, aretacije njegovih nekdanjih sodelavcev in prijateljev pa se vrstijo.

Bremeni ga pričanje
Obroč okoli Sanaderja se v zadnjih dneh oži v dveh primerih. Eden se nanaša na Hypo Banko, pri kateri naj bi Sanader konec devetdesetih let prejšnjega stoletja za provizijo 800.000 takratnih nemških mark (danes 400.000 evrov) hrvaškemu tajkunu Miroslavu Kutli posredoval za štiri milijone nemških mark (dva milijona evrov) kredita.

Bodite kooperativni.
Sanaderjev "nasvet" upravi Croatie Osiguranja pred sestankom s Fini Media

Nacional, ki se sklicuje na vire blizu nove hrvaške vlade, piše, da je v tem primeru tudi proti Sanaderju nedavno pričala Milena Šenator, bivša finančna direktorica Kutlinove Globus grupe. Pričanje so viri, ki jih navaja Nacional, označili kot zelo podrobno, predstavljalo pa naj bi najkonkretnejšo pravno osnovo za kazenski pregon bivšega premierja doslej.

Prijatelje mu zapirajo na Hrvaškem ...
Drugo področje, kjer se Sanaderju očitajo nečedni posli, je podjetje za odnose z javnostmi Fini Media. To naj bi bilo povezano s Sanaderjem, poslovalo pa je z vrsto državnih podjetij. Nekateri člani uprav paradržavnih podjetij so javno priznali, da so s strani takratne Sanaderjeve vlade dobili navodilo, naj njihove družbe s tem podjetjem sodelujejo.

Dan po odhodu Sanaderja v ZDA, torej devetega avgusta, je bila zaradi obtožb o oškodovanju države za 2,2 milijona evrov aretirana direktorica Fini Media  Nevenka Jurak. Ta sedi v priporu, ki ji ga je sodnik podaljšal za mesec dni.

Po pisanju Nacionala je bil Sanader o aretaciji predčasno obveščen, zato naj bi skušal čim dlje ostati zunaj dosega hrvaškega tožilstva.

… in v Avstriji.
Na Hrvaškem poleg tega pozorno spremljajo dogajanje v povezavi s Sanaderjevim domnevnim prijateljem, nekdanjim šefom avstrijske Hypo Alpe Adria Wolfgangom Kultererjem.

Temu je sodnica v nedeljo po 32 urah zaslišanja podaljšala pripor. Obtožen je odobravanja kreditov brez jamstev − to bi se lahko navezovalo tudi na obtožbe proti Sanaderju − in veliko drugih nepravilnosti. Kulterer velja za Sanaderjevo zvezo v Hypo banki, po nekaterih navedbah se poznata še iz časov, ko je nekdanji hrvaški premier študiral v Avstriji. Hypo Banki, ki jo je pred propadom nedavno rešila država, se pri poslovanju na Hrvaškem v medijih očitajo še številne druge nepravilnosti.

Ivo Sanader je s položaja hrvaškega premierja odstopil 1. julija lani. Odstop je sam kasneje povezal z mejnim sporom s Slovenijo, ugibanja o pritiskih in korupciji pa niso nikoli potihnila. Januarja lani se je neuspešno poskušal vrniti v hrvaško politiko. Svojo naslednico in aktualno premierko Jadranko Kosor je takrat prisilil, da je z njim pretrgala vezi in ga vrgla iz stranke HDZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.