Svet
10 ogledov

Sanader obrnil ploščo: želi domov

Sanader je trenutno v priporu v Salzburgu, kjer čaka na zaslišanje. (Foto: Reute Žurnal24 main
Ivo Sanader se je očitno odločil, da bo sojenje na Hrvaškem zanj ugodnejše od tistega v Avstriji. Umaknil je namreč pritožbo glede izročitve domovini.

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, ki je od decembra lani zaradi suma korupcije v priporu v Salzburgu, je danes umaknil pritožbo glede njegove izročitve Hrvaški. Sanader je tako pristal na poenostavljen postopek izročitve.

Umik Sanaderjeve pritožbe na odločitev sodišča o izročitvi Hrvaški je že pred dvema tednoma napovedal njegov hrvaški odvetnik Goran Šuić, zaradi današnje odločitve pa so na sodišču v Salzburgu tudi odpovedali za jutri predvideno javno razpravo o izročitvi.

Z umikom pritožbe je namreč prvostopenjska odločitev salzburškega sodišča 9. maja o izročitvi Hrvaški postala pravnomočna. A za zdaj ostaja nejasno, kdaj bodo 57-letnega Sanaderja dejansko izročili Hrvaški.

Pod njim izginili milijoni

Sanader je s Hrvaške pobegnil 9. decembra lani, dan kasneje pa so ga na podlagi mednarodne tiralice zaradi suma vpletenosti v korupcijo prijeli v Avstriji. Od takrat je v priporu v Salzburgu.
Na Hrvaškem ga bremenijo zlorabe premierskega položaja in pooblastil v primeru oglaševalske agencije Fimi-media, prek katere so izčrpali približno deset milijonov evrov iz javnih podjetjih in nekaterih ministrstev. Denar pa naj bi končal v črnih skladih HDZ in žepih posameznikov.
Policijska preiskava poteka tudi v nekaterih drugih primerih korupcije v javnih podjetjih, v katere naj bi bil vpleten Sanader, med drugimi tudi v primeru sprejemanja provizije pri posredovanju za posojila Hypo Alpe Adria Banke na Hrvaškem.

Doslej prepričan, da doma ne bo pošteno

Sanader je večkrat poskusil predstaviti svoj primer v mednarodni javnosti kot politični pregon. Različnim evropskim politikom in institucijam je tudi pisal, da na Hrvaškem ne bo deležen pravičnega sojenja, kar so hrvaške oblasti zanikale. Zahteval je tudi postopek na avstrijskem sodišču. Sicer pa tudi avstrijsko tožilstvo za boj proti korupciji vodi preiskavo proti Sanaderju zaradi suma pranja denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.