Svet
4 ogledov

Sanader: Odšel sem zaradi Slovenije

Sanader namerava očitno drago prodati svojo kožo. (Foto: 24sata) Žurnal24 main
Kontroverzni bivši hrvaški premier Ivo Sanader danes pričal pred saborskimi preiskovalci.

"Slovenija je blokirala Hrvaško. Pogojevalo se je, da za slovenski glas damo del teritorija. Na to nisem bil pripravljen, zato sem odšel," je bivši hrvaški premier Ivo Sanader danes odgovoril na vprašanje poslanskega preiskovalca Josipa Leka iz opozicijske SDP, zakaj je odšel.

Namočil je Kosorjevo
Za posle v zvezi s privatizacijo naftne družbe Ina je vedel cel moj ožji kabinet, tudi sedanja premierka Jadranka Kosor, je dopoldne na pričanju pred preiskovalci dejal Sanader.

Pojasnil je, da je bil v času njegovega vladanja Hrvaški z vsemi pomembnimi odločitvami v državi seznanjen celoten kabinet. Med svojimi sodelavci pa je poleg premierke Jadranke Kosor navedel še bivšega podpredsednika vlade Damirja Polančca, ki je sicer kasneje pristal v zaporu, in aktualnega hrvaškega finančnega ministra Šukerja.

Sanader je na vprašanje poslanskih preiskovalcev, koliko se je pri odločanju naslanjal na podpredsednico Kosorjevo, odgovoril: "To je vprašanje, ki posega na teren političnega tekmovanja. V moji vladi je bila Jadranka Kosor prva podpredsednica. Pri vseh ključnih odločitvah v državi je sodelovala tako ona kot ključni ljudje v Saboru in koalicijskih strankah."

Sanader je priznal tudi, da se je s ključnimi gospodarskimi partnerji kot premier srečeval tudi sam, "a pri dogovarjanjih nisem sodeloval". Srečevali so se na sedežu vlade.

Nekdanji premier pa je zavrnil očitke, da bi o sporni privatizaciji Ine odločil sam. Tudi pri tej odločitvi je očitno sodelovala Kosorjeva, saj je dejal: "Kot sem pojasnil prej, odločali smo skupaj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.