Svet
9 ogledov

Sanader pod lupo preiskovalcev

Žurnal24 main
Proti nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju potekajo preiskave v treh primerih sumljivega poslovanja državnih družb. Obroč preiskovalcev okoli Sanaderja se tako vse bolj oži.

Po pisanju hrvaških medijev gre za posle v podjetjih Hrvaških avtocest (Hac), Hrvaškega elektrogospodarstva (Hep) in oglaševalskega podjetja Fini-media.

Sanader, kot piše Večernji list, je tako v ospredju preverjanja sto tisoč evrov vrednih sumljivih pogodb med podjetjem Skladgradnja in Hrvaškimi avtocestami. Poleg tega pa naj bi bivši premier vplival tudi na to, da je Hep namišljeno zaposlil Rada Buljubašića, ki se je vrnil iz Avstralije. Slednji je prejemal visoko plačo, čeprav ni delal v elektrogospodarstvu.

V primeru Fini-medie pa naj bi podjetje opravljalo oglaševalske storitve za več javnih podjetij in ministrstev samo zaradi "priporočil" Sanaderja. Sodelovanje naj bi bilo dogovorjeno leta 2007 na srečanju z direktorji in predstavniki ministrstev na vladi.

Po pisanju hrvaških medijev je nov blagajnik HDZ Branko Bačić državnemu tožilstvu predal torbo, v kateri je bilo približno dva milijona kun in 300 tisoč evrov. A ob tem ni znano, ali je to storil takoj po odstavitvi Barišića (tesni sodelavec Sanaderja in blagajnik HDZ, ki je po aretaciji priznal, da je del denarja nesel Sanaderju) ali potem, ko je Barišić končal v priporu.

Sanader je prejšnji teden zanikal vse obtožbe ter obtožil premierko Jadranko Kosor in podpredsednika sabora Vladimirja Šeksa, da proti njemu izvajajo politični pregon. Sicer pa hrvaški mediji ocenjujejo, da se je močno zožil obroč preiskovalcev okoli Sanaderja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.