Svet
12 ogledov

Sanader se vrača na Hrvaško

Ivo Sanader je v avstrijskem priporu že pet mesecev. Očitno se bo sedaj vrnil na Žurnal24 main
Sodišče v Salzburgu je danes ustreglo hrvaški zahtevi, da se bivši premier Ivo Sanaderj po petih mesecih pripora izroči Hrvaški.
Sodnik se je danes odločil, da ni zadržkov za izročitev Hrvaški.
Predsednik Salzburškega okrajnega sodišča Hans Rathgeb za Reuters

Avstrijsko sodišče je danes po poročanju agencije Reuters odobrilo izročitev nekdanjega premiera Iva Sanaderja Hrvaški.

Njegovi odvetniki so že napovedali pritožbo na višje sodišče v Linzu. Sanader ostaja v priporu, še poroča agencija.

Postopek izročitve bi se lahko v primeru pritožbe zavlekel tudi na eno leto, poroča Jutarnji list. Tudi v nasprotnem primeru pa bo izročitev trajala več mesecev.

Prepričan sem, da bo naše pravosodje zagotovilo zakonito in pošteno sojenje.
Hrvaški predsednik Ivo Josipović

Sanader ne bi šel domov
Hrvaška je za izročitev zaprosila zaradi suma zlorabe položaja ter združevanja v zločinsko organizacijo. Sanader je pred časom že izrazil nasprotovanje izročitvi Hrvaški, saj se boji, da ne bo deležen poštenega sojenja. Sanaderju na Hrvaškem grozi do deset let zapora.

Možnosti so bile tri
Kot piše hrvaški dnevnik.hr, je imelo sodišče danes na voljo tri možnosti. Lahko se odloči za izročitev, na kar pa se Sanader lahko pritoži. Nekdanjemu hrvaškemu premierju bi lahko sodišče danes pripor podaljša še za 60 dni. Tretja možnost je bila, da Sanaderja izpustijo proti plačilu varščine. V tem primeru bo moral živeti na izbranem naslovu v Salzburgu, sodišče pa mu bo tudi odvzelo potni list, poroča hrvaški portal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.