Svet
18 ogledov

Sanader si želi na Hrvaško

Ivo Sanader Reuters
Bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ki je doslej zavračal izročitev Hrvaški, je včeraj napovedal, da bo na obravnavi 21. junija na avstrijskem sodišču zahteval nujno izročitev Hrvaški.

Novico je hrvaškim medijem včeraj sporočil Sanaderjev zagrebški odvetnik Goran Suić. "Sanader je odločil, da bo na naroku 21. junija zahteval nujen postopek izročitve Hrvaški, ker so zadnje dni njegovo ime povezovali z možnimi negativnimi konotacijami hrvaških pogajanj z EU," je dejal Suić za hrvaško tiskovno agencijo Hina. Želi namreč stopiti pred hrvaško sodišče in dokazati nedolžnost ter razkrinkati laži o sebi, ki se pojavljajo v medijih.

"Hrvaška si zasluži čimprejšnji zaključek pogajanj"
Avstrijsko sodišče bo 21. junija obravnavalo pritožbo Sanaderja na odločitev prvostopenjskega sodišča o njegovi izročitvi Hrvaški. Suić pa ni želel ugibati, kdaj bi Sanaderja lahko izročili Hrvaški in pojasnil, da gre za odločitev sodišča.

Kot navaja Večernji list, Sanader tudi meni, da si Hrvaška zasluži čimprejšnjo sklenitev pogajanj z EU, zaključek pogajanj pa vidi kot konec procesa, ki ga je pred mnogimi leti začel in tudi vodil.

Sum korupcije, zlorabe položaja in pooblastil
Sanader, ki so ga prijeli 10. decembra lani v Avstriji na podlagi tiralice, ki jo je za njim zaradi vpletenosti v več korupcijskih afer razpisala Hrvaška, je doslej zavračal možnost izročitve Hrvaški, ker naj ne bi bil deležen poštenega sojenja. Bivši premier, ki je od takrat v priporu v Salzburgu, je vztrajal, da ni kriv, obenem pa je zahteval sojenje v Avstriji.

Hrvaško pravosodje bremeni Sanaderja v več primerih korupcije, zlorabe položaja in pooblastil. Najbolj razvpit je primer Fimi-medie, oglaševalske agencija, preko katere so iz javnih podjetij in nekaterih ministrstev uspeli dobiti približno deset milijonov evrov, ki so domnevno končali v črnih skladih vladne HDZ in v žepih posameznikov. Sicer pa tudi avstrijski preiskovalci preverjajo sume o Sanaderjevem pranju denarja v avstrijski banki.